Suprasolicitarea vizuala si oboseala vizuala

suprasolicitarea vizualaoboseala vizualaambianta termica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la inceput trebuie precizat ca problemele legate de ambianta luminoasa si suprasolicitarea vizuala nu conduc la afectari grave ale sanatatii, iar „calculatorul nu strica ochii”, dupa cum gresit se considera in general.

In schimb, efortul vizual, mai ales in conditii de iluminat necorespunzator (calitativ si cantitativ) pune in evidenta precoce tulburarile de vedere pre-existente, prin aparitia oboselii vizuale.

Aceasta impune folosirea unei corectii vizuale corespunzatoare (ochelari, lentile de contact, ecran de protectie).

in caz de efort vizual prelungit, oboseala vizuala apare si la persoane cu vedere normala. Atat iluminatul insuficient cat si cel excesiv pot conduce la oboseala vizuala, precum si sursele de lumina stralucitoare sau reflectiile in campul vizual, distanta prea mica ochi-ecran sau durata prea mare de lucru.

Oboseala vizuala (numita medical astenopie acomodativa) se manifesta prin:

• simptome oculare:

- marirea distantei minime de vedere clara,
- incetosarea vederii,
- vedere dubla,
- lacrimare excesiva,
- senzatie de uscaciune oculara,

• simptome nervoase:

- dureri de cap,
- ameteli,
- oboseala generala,
- iritabilitate,

• scaderea randamentului in munca:

- numar crescut de erori,
- timp crescut de executie a sarcinilor.

Oboseala vizuala este reversibila (prin repaus) si poate fi prevenita printr-o organizare ergonomic corecta a postului, sarcinilor si mediului de munca.

Recomandari pentru a evita senzatia de uscaciune oculara:
 
• marginea superioara a ecranului sa se afle la nivelul ochilor. O pozitie mai inalta face ca privirea sa fie orientata in sus, iar pleoapa superioara mai retrasa, descoperind o mai mare suprafata oculara.

• umiditatea ambianta sa fie intre 40% si 60% (se pot folosi umidificatoare ale aerului pentru a ajunge la acest nivel)

• sa fie prevazute pauze sau schimbari periodice ale activitatii, alternand activitatea la calculator cu munca de birou, evitand perioadele lungi de activitate neintrerupta la calculator, cand persoana clipeste rar sau deloc


Ambianta termica

Ambianta termica de la locul de munca influenteaza in mod direct confortul si performanta angajatilor.

O serie de parametri sunt relevanti pentru confortul termic:

• parametri individuali, precum imbracamintea, intensitatea activitatii fizice,

• parametri de ambianta, precum temperatura aerului, temperatura medie de radiatie, umiditatea aerului si viteza curentilor de aer.

Confortul termic este o notiune subiectiva, intrucat exista diferente interindividuale mari in perceperea ambiantei termice.

Astfel, pentru activitatea la calculator, pentru perioada de iarna (ceea ce presupune ca angajatii sunt imbracati mai gros), se considera ca temperatura operativa optima este intre 20 si 24 de grade Celsius, iar pentru perioada de vara (persoane imbracate subtire) intre 23 si 26 de grade Celsius.

Ambianta sonora

Zgomotul are un efect perturbator asupra sarcinilor cu suprasolicitare mentala. Chiar si o conversatie in imediata vecinatate, care nu are insa nici o legatura cu sarcina de executat poate reprezenta un zgomot perturbator.

In general, pentru a evita perturbarea activitatii in cazul sarcinilor cu suprasolicitare mentala,  recomandarea este ca zgomotul sa nu depaseasca 55 dB(A), considerand toate sursele de zgomot. Cu cat activitatea este mai complexa si solicitanta, cu atat nivelul recomandat va fi mai scazut.

Radiatiile electromagnetice

Sursele de radiatii electromagnetice intr-un birou pot fi multiple:

• sursele de alimentare a aparaturii electronice,

• transformatoarele si bobinele,

• circuitele electronice (in special oscilatorii) etc.

Toate radiatiile, cu exceptia partii vizibile a spectrului electromagnetic, trebuie reduse la niveluri neglijabile in ceea ce priveste protectia sanatatii si securitatea lucratorilor.

Doua recomandari pentru micsorarea nivelului de radiatii electromagnetice:

1. Inlocuirea monitoarelor cu tub catodic cu monitoare cu ecran plat tip LCD (cristale lichide), care emit mai putine radiatii electromagnetice.

2. Cresterea distantei fata de ecran. Intensitatea campurilor electromagnetice scade cu patratul distantei (dubland distanta, intensitatea scade de patru ori).


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suprasolicitarea vizualaoboseala vizualaambianta termica

Data aparitiei: 19 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suprasolicitarea vizuala si oboseala vizuala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]