Cum va protejati lucratorii de infectiile, alergiile sau intoxicatiile ce pot fi provocate de agentii biologici ( partea I )

protectia munciiriscuriagenti biologiciefecte alergice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru orice activitate susceptibila sa prezinte un risc de expunere a lucratorilor la agenti biologici, dvs., in calitate de angajjator, trebuie sa asigurati determinarea naturii, nivelului si duratei de expunere, pentru a putea evalua orice risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor si pentru a putea stabili masurile ce trebuie luate ca urmare a acestei evaluari.

DEFINITII

1. agentii biologici sunt microrganisme, inclusiv microrganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparaziti umani, care sunt susceptibile sa provoace inffectie, alergie sau intoxicatie.

2. cultura celulara reprezinta cresterea in vitro a celulelor izolate din or ganisme multicelulare.

3. microorganismul este o entitate microbiologica, celulara sau nu, capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic.

In functie de importanta riscului de infectie pe care il prezinta, agentii biologici sunt clasificati in 4 grupe de risc:

– grupa 1 – compusa din agenti biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om.

– grupa 2 – compusa din agenti biologici care pot provoca o boala omului si constituie un pericol pentru lucratori. Propagarea acestor agenti biologici in colectivitate este improbabila. Exista, in general, o profilaxie sau un tratament eficace.

– grupa 3 – compusa din agenti biologici care pot provoca imbolnaviri grave la om si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenți biologici pot prezenta un risc de propagare in colectivitate, dar exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.

– grupa 4 – compusa din agenti biologici care pot provoca boli grave omului si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot sa prezinte un risc ridicat de propagare in colectivitate si nu exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.

ATENTIE

Daca un agent biologic care trebuie evaluat conform legislației in vigoare nu poate fi clasificat clar in una din cele 4 grupe de risc prezentate mai sus, el trebuie clasificat in grupa cu riscul cel mai ridicat dintre grupele posibile.

INFO

Clasificarea agentilor biologici – bacteri, virusuri, paraziti, ciuperci – in functie de cele 4 grupe de risc se regaseste in anexa nr. 3 la Hotararea guvernului nr. 11.092//2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca, publicata in M.Of. nr. 762 din 7 septembrie 2006.

Evaluarea riscurilor profesionale generate de agenti biologici

Evaluarea riscurilor profesionale generate de agenti biologici se efectueaza tinandu-se cont in primul rand de urmatoarele cinci tipuri de informati:

1. Clasificarea agentilor biologici care constituie sau pot constitui un pericol pentru sanatate.

2. Recomandarile emise de inspectori de munca si/sau de inspectori autoritatilor de sanatate publica, ce indica necesitatea ca agentul biologic sa fie controlat in scopul de a proteja sanatatea lucratorilor care sunt sau pot fi expusi acestui agent biologic, in cursul activitati lor.

3. Informatile asupra bolilor ce pot fi contractate din cauza unei activitati profesionale a lucratorilor.

4. Efectele alergice si toxicogene ce pot sa rezulte ca urmare a activitati lucratorilor.

5. Informatile privitoare la bolilele de care sufera un lucrator si care sunt legate direct de munca sa.

ATENTIE

In calitate de angajator, aveti obligatia de a furniza autoritati de sanatate publica sau Inspectiei Munci, la cererea acestora, elementel care au stat la baza evaluari riscurilor profesionale.

Pentru toate activitatile susceptibile de a prezenta un risc de expunere la agenti biologici apartinand mai multor grupe, riscurile sunt evaluate pe baza pericolelor reprezentate de catre toti agenti biologici periculosi prezenti.

Evaluarea riscurilor trebuie reinoita periodic si, in orice caz, la orice modificare a conditilor de lucru care pot sa determine expunerea lucratorilor la agenti biologici, precum si atunci cand creste numarul bolilor profesionale inregistrate.

Daca rezultatele evaluari riscurilor profesionale releva existenta unui risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor, dvs., in calitate de angajator, trebuie sa puneti la dispozitia inspectorului de munca si a medicului de medicina a munci, la cererea acestora, informati privind:

– rezultatele evaluari riscurilor profesionale;

– activitatile in cursul carora lucratori au fost sau pot fi expusi la agenti biologici;

– numarul de lucratori expusi;

– numele si competenta persoanei responsabile cu sanatatea si securitatea la locul de munca;

– masurile de protectie si de prevenire luate, inclusiv procedele si metodele de lucru;

– un plan de urgenta pentru protectia lucratorilor impotriva expuneri la un agent biologic din grupa 3 sau 4, in cazul unei defectari a izolari fizice.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciiriscuriagenti biologiciefecte alergice

Data aparitiei: 13 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum va protejati lucratorii de infectiile, alergiile sau intoxicatiile ce pot fi provocate de agentii biologici ( partea I ) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]