Procedura disciplinara (partea I)

procedura disciplinararegulamentsalariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din punct de vedere disciplinar, regulamentul va cuprinde detalieri ale prevederilor legale privitoare la procedura disciplinara.

Principala conditie procedurala, aplicabila in toate cazurile si de la care nu se accepta derogari, este realizarea cercetarii prealabile.

In privinta continutului acestei cercetari, ea presupune informarea asupra conditiilor si imprejurarilor faptei, strangerea probelor care pot conduce la stabilirea situatiei de fapt si a vinovatiei persoanei respective.

Cercetarea prealabila va cuprinde obligatoriu si audierea celui invinuit.

Numai astfel poate fi valorificat, pe parcursul procedurii de desfacere disciplinara a contractului de munca, dreptul persoanei la aparare.

Astfel, potrivit art. 267 alin. 2 si 4 din Codul muncii, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Codul muncii nu prevede vreun termen pentru convocarea salariatului.

Contractul colectiv de munca deroga insa de la prevederile legale, impunand un termen pentru aceasta: „Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii”.

Exemplu

Constatand ca salariatul nu respecta prevederile cuprinse in Regulamentul intern privitoare la utilizarea castii de protectie in perioada desfasurarii activitatii pe santier, angajatorul opreste salariatul din munca si ii solicita sa il urmeze in Sala de consiliu, pentru un dialog pe aceasta tema, cu participarea sefului de santier. Scopul dialogului este aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

La prima vedere poate parea corect, dar, fata de prevederile contractului colectiv - este gresit.

Nici o sanctiune disciplinara nu se va putea aplica in acest fel in mod legal, nici macar avertismentul. Salariatul trebuia invitat cu 5 zile inainte la acest dialog, pentru a i se acorda timp pentru pregatirea apararii.

Aceasta prevedere se aplica in orice situatie, chiar si pentru abaterile disciplinare evidente.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Dupa efectuarea cercetarii prealabile, sanctiunea disciplinara va fi individualizata – prin utilizarea criteriilor prevazute in art. 266 din Codul muncii. Dupa emiterea deciziei de sanctionare, aceasta va trebui comunicata in forma scrisa.

Acestea sunt conditii minimale, de la care regulamentul intern nu poate deroga decat in avantajul salariatului, adica prevazand si mai multe reguli procedurale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura disciplinararegulamentsalariat

Data aparitiei: 11 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura disciplinara (partea I) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]