Guvernul isi va angaja raspunderea asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social

angajarea raspunderiilegea dialodului socialcodul dialogului social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a decis astazi angajarea raspunderii in fata Parlamentului asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social, a anuntat, la finalul sedintei de guvern, primul-ministru Emil Boc.

“Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social”, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Premierul a mentionat ca proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.

La randul sau, ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest consiliu.

“Este un pas extrem de important pentru Romania pentru ca deschidem calea societatii civile spre forurile consultative”, a mai explicat ministrul.

O prevedere importanta a proiectului este stabilirea contractelor colective de munca semnate la nivel sectorial, dupa ce acestea vor fi negociate intre sindicatele si patronatele din fiecare ramura, ministrul subliniind ca se creeaza astfel posibilitatea ca angajati din anumite sectoare sa beneficieze de salarii mai mari.

“Este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convina impreuna partenerii care este forta lor de dezvoltare”, a subliniat Ioan Botis.

Ministrul a adaugat ca, odata cu acest proiect de Lege, va inceta contractul colectiv de munca la nivel national, precizand ca, in prezent, nu este inregistrat la nivelul Ministerului Muncii nici un contract colectiv la nivel national, din cauza faptului ca partenerii sociali nu au ajuns la un acord.

„Astazi pot sa va confirm ca nu s-a depus, pana la aceasta ora, nici un contract colectiv de munca la nivel national. As vrea sa demontez afirmatiile transmise in mod eronat de unii lideri de sindicat”, a subliniat ministrul.

O alta prevedere a proiectului este constituirea un Consiliu national tripartit de dialog social, prezidat de primul-ministru, cu rol consultativ, unde se vor regasi reprezentanti ai sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului. Contractele colective la nivel de sector vor fi extinse cu aprobarea consiliului si prin ordin al ministrului muncii.

“Este un consiliu care va avea o importanta majora pentru deciziile pe care guvernul le va lua in plan economic”, a subliniat ministrul de resort.

Totodata, prin aceasta lege, contractele de munca ale liderilor de sindicat raman in vigoare pe perioada desfasurarii activitatii sindicale si nu vor mai fi suspendate, asa cum se intampla in prezent.

Tot in ceea ce priveste intarirea dialogului social, un alt element important al proiectului este acela de creare a unui Oficiu de Mediere si Arbitraj, prin care a fost “mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declansarii grevei spre dialog, spre conciliere”, a mai spus Ioan Botis.

Raspunzand unei intrebari, ministrul a explicat ca angajatii din sistemul public nu vor fi remunerati in zilele in care vor fi in greva, in schimb le vor fi recunoscute contributiile de asigurari sociale de sanatate.

Ministrul a reafirmat disponibilitatea sa totala pentru a prelua in proiectul Legii si alte amendamente, daca acestea vor fi “rationale si corecte”.

“Sunt un ministru deschis si accept dialogul cu liderii sindicali, dar il accept in conditii argumentate, solide si rationale. Aceasta lege intareste in mare masura forta sindicala la nivel de baza”, a precizat ministrul.

De asemenea, Ioan Botis a mai spus ca noul proiect ofera oportunitati pentru reprezentantii sindicatelor intarindu-le pozitia la nivel sectorial.

„Avem nevoie de sindicate puternice, avem nevoie de patronate puternice, avem nevoie de parteneri de dialog puternici, astfel incat sa putem structura politici economice coerente pentru viitorul tarii”, a afirmat ministrul.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajarea raspunderiilegea dialodului socialcodul dialogului social

Data aparitiei: 08 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul isi va angaja raspunderea asupra proiectului de Lege privind Codul dialogului social Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]