Cartel Alfa: Legea zilierilor nu ofera protectie sociala acestei categorii

legea zilierilorprotestcartel AlfaTraian Basescu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cartel Alfa a o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care ii solicita sa nu promulge Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri:

„Confederatia Nationala Sindicala va solicita sa nu promulgati Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri in forma in care a fost adoptata recent de Camera  Deputatilor, ci sa o restituiti Parlamentului pentru a se face cuvenitele modificari, astfel incat reglementarile sale sa fie concordante cu principiile si drepturile fundamentale constitutionale.

Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri aduce grave prejudicii materiale unei intregi categorii de lucratori din Romania, deoarece reglementeaza o discriminare economica intre zilieri si angajatii cu contract individual de munca si o evaziune fiscala sub acoperire legala din partea celor care angajeaza persoane pentru munci necalificate, indiferent de domeniul de activitate al acestora – agricultura, cultura sau activitati portuare.

In Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri se stabileste ca venitul net al zilierilor nu poate sa fie mai mic de 2 lei/ora sau mai mare de 10 lei/ora.

CNS va sesizeaza ca plata cu minimum 2 lei/ora incalca dispozitiile legale in vigoare privind egalitatea cetatenilor si nediscriminarea, intrucat valoarea acestei remuneratii este sub valoarea salariului minim tarifar orar de 3,94 lei stabilit de Guvern pentru salariatul necalificat angajat cu contract individual de munca.  Plata cu 2 lei/ ora face ca veniturile unui lucrator zilier sa fie sub nivelul salariului minim pe economie, ceea ce este incalca principiul remuneratiei egale pentru munca egala, si in acelasi timp este forma prin care angajatorii care vor utiliza zilieri vor avea posibilitatea de a frauda veniturile statului, platind un impozit mai mic.

Remuneratia minima pentru munca zilierilor trebuie sa fie egala cu valoarea salariului minim garantat in plata, pentru a nu se prejudicia munca acestora, adica pentru a nu deveni niste sclavi moderni, iar pe de alta parte pentru a nu prejudicia veniturile statului.

Subliniem faptul ca Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri nu a fost adoptata in interesul lucratorilor zilieri, deoarece nu ofera acestor oameni nici un fel de protectie sociala, desi veniturile lor sunt totusi impozitate cu 16% ca pentru orice salariat.

Va mai sesizam, de asemenea, ca punerea unui plafon maxim de 10 lei/ora este, de asemenea, o forma premeditata de frauda fiscala. Este anormal ca printr-o lege sa se prevada ca un lucrator necalificat (muncitorul zilier presteaza NUMAI muncii necalificate) poate sa fie platit cu un salariu egal cu salariul mediu pe economie. O valoare atat de mare conduce la prezumtia ca grupuri de interese doresc sa utilizeze aceasta lege in vederea dezvoltarii fraudei fiscale, prin neplata contributiilor de asigurari sociale.

Confederatia National Sindicala considera ca aceste prevederi ale legii creeaza un mediu favorabil abuzurilor fata de lucratorii zilieri si subminarii contributiilor la bugetul statului.

Pentru toate acestea, reiteram solicitarea de restituire a Legii privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri catre Parlament pentru necesare si obligatorii clarificari”.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea zilierilorprotestcartel AlfaTraian Basescu

Data aparitiei: 04 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cartel Alfa: Legea zilierilor nu ofera protectie sociala acestei categorii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

"Ajustarile" din randul bugetarilor vor continua

Mai multe articole despre traian basescu
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]