Factorii de risc de natura chimica

protectia munciisubstante toxicefactori chimici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In functie de proprietatile chimice datorita carora diverse substante utilizate in procesul de munca devin factori de risc pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorului, se disting urmatoarele categorii generale:

- substantele toxice;

- substantele caustice;

- substantele inflamabile;

- substantele explozive;

- substantele mutagene;

- substantele cancerigene.

Substantele toxice

Substantele toxice sunt cele care, patrunzand in organism, ii perturba functiile si provoaca intoxictii acute sau cronice.

Info

Intoxicatia acuta are loc atunci cand substanta toxica patrunde in organism in cantitate mare si intr-un interval scurt de timp, generand tulburari intense si imediate.

Intoxicatia cronica are loc atunci cand substanta toxica patrunde in organism in cantitati mici, dar in interval mare de timp.

Substantele toxice pot patrunde in organism:

- pe cale respiratorie prin inhalare (circa 90% din intoxicatii);

- prin piele sau cutanat;

- prin tubul digestiv prin ingerare.

In functie de efectul lor asupra organismului, substantele toxice se pot clasifica astfel:

- Substante toxice neuroparalitice – actioneaza asupra sistemului nervos central si, in concentratii mari, provoaca moartea. Din aceasta categorie fac parte substante putin utilizate in industrie, cum ar fi derivatii halogeno-fosfonati ai hidrocarburilor alifatice.

- Substante toxice asfixiante afecteaza mai ales aparatul respirator, impiedicand intrarea oxigenului in cantitati suficiente in plamani. Exemple de astfel de substante sunt: oxidul de carbon, computii cianici, clorul, cloracteatii etc.

- Substante toxice iritante – produc inflamarea si iritarea tesuturilor si mucoaselor. Exemple de astfel de substante sunt: triclor-nitrometanul, acetofenona, amoniacul, clorura de fenil-carbil-amina etc.

- Substante toxice narcotice – patrunzand in organism actioneaza asupra sistemului nervos si provoaca narcoza. Exemple de astfel de substante sunt: protoxidul de azot, derivatii halogenati ai hidrocarburilor, alcoolii, aldehidele, esterii, nitrobenzenul etc.

- Substante toxice diverse – nu pot fi incadrate in niciuna din grupele de mai sus, cum ar fi compusii volatili ai unor metale – mercurul, plumbul, fosforul etc.

Substantele caustice

Substantele caustice sunt cele care, in contact cu organismul, provoaca arsuri. Arsurile chimice constituie accidente de munca si se caracterizeaza prin leziuni organice de intensitate diferita, in functie de natura, concentratia  si durata contactului cu substanta caustica.

Dupa localizarea lor, arsurile chimice pot fi: cutanate, oculare, arsuri ale cailor respiratorii, ale tubului digestiv sau ale altor organe. Cele mai frecvente sunt arsurile cutanate, iar cele mai grave sunt cele ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv.

Substantele inflamabile

Inflamarea este o ardere de scurta durata a amestecului de vapori ai unui lichid combustibil cu oxigenul din aer si se produce in urma cresterii locale a temperaturii datorita unei surse externe de caldura. Notiunea de inflamare este, deci, legata numai de lichidele combustibile, spre deosebire de aprindere, care este comnua tuturor substantelor combustibile, indiferent de starea de agregare.

In functie de punctul de inflamabilitate, respectiv de temperatura minima la care vaporii unei substante formeaza cu aerul un amestec inflamabil, lichidele pot fi grupate in urmatoarele categorii:

- lichide inflamabile – benzen, eter, sulfura de carbon, acetona etc.

- lichide usor inflamabile – petrol lampant, gazolina, terebentina, alcool metilic etc.

- lichide combustibile – fenol, anilina, pacura, motorina, uleiuri, acizi grasi etc.

Substantele explozive

Exploziile de natura chimica sunt rezultatul unei reactii chimice foarte rapide, cand intr-un timp foarte scurt rezulta produsi noi, cu degajare de caldura. Substantele explozive se descompun sub actiunea temperaturii, cu formare de cantitati mari de gaze.

Substantele mutagene

Substantele mutagene sunt cele care provoaca aparitia brusc a a unui caracter genetic nou, ce reflecta o modificare corespunzatoare a materialului ereditar. Ele sunt, de asemenea, substante care au proprietatea de a reactiona cu materialul genetic sau de actiona asupra acestuia, producand mutatii.

Substantele cancerigene

Substantele cancerigene sunt cele care genereaza tumori maligne, caracterizate printr-o inmultire excesive a tesuturilor unor organe.

Info

S-a constatat ca 80-90% dintre compusii chimici carcinogeni, care pot provoca aparitia unor tumori maligne, au si efect mutagen.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciisubstante toxicefactori chimici

Data aparitiei: 30 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Factorii de risc de natura chimica Nota: 2.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]