Sondaj Codul Muncii 2011: 78% dintre angajatori se bucura ca au aparut criteriile de performanta

sondajcriterii de performantacodul muncii 2011codul munciiangajatorirevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

www.LegislatiaMuncii.ro
a realizat un sondaj la care au raspuns 3.358 dintre abonatii newsletterului zilnic de specialitate. Toti respondentii sunt reprezentanti ai angajatorilor, parte din Departamentul Resurse Umane sau Salarizare ale firmelor mici si mijlocii.
 
Cea mai dezbatuta intrebare (pentru ca respondentii au avut posibilitatea sa adauge si comentarii personale) a fost "Ce parere aveti despre introducerea criteriilor de performanta in Codul Muncii?" 78% dintre reprezentantii angajatorilor au considerat ca "aceasta initiativa este una excelenta", existand si explicatii de genul "este absolut normal ca un angajat sa poata fi evaluat in functie de performanta. Si este la fel de normal ca acele criterii sa fie bine definite inca de la inceput, pentru a fi cunoscute si a nu mai exista discutii". In acelasi timp, 16% dintre angajatori au considerat ca "este ceva normal si fara implicatii majore", iar 6% dintre angajatori au apreciat ca "nu mi se pare o initiativa care sa avantajeze pe cineva".
 
"Cea mai mare dilema practica a momentului pentru departamentul dvs", din perspectiva reprezentantilor angajatorilor, este constituita de "modificarile aduse REVISAL" (registrul de evidenta a salariatilor in format electronic). 47% dintre respondenti au considerat acest lucru o mare problema, explicandu-se si faptul ca "nu mai stim in acest moment care sunt procedurile corecte si, mai ales, nu intelegem cum putem realiza unele dintre procedurile impuse de schimbari". 32% dintre respondenti au vazut "eliberarea cartilor de munca" o problema importanta, in timp ce 21% sunt de parere ca "negocierea sau existenta contractului colectiv de munca la nivel de unitate" le provoaca cele mai mari dificultati.
 
In cadrul aceluiasi sondaj, reprezentantii angajatorilor au apreciat in proportie de 54% ca "schimbarile aduse de Codul Muncii sunt usor in avantajul angajatorului", recunoscand astfel ca exista o serie de prevederi care pot imbunatati pozitia unei companii in fata angajatului. 25% dintre reprezentantii angajatorilor au considerat ca "aceste schimbari echilibreaza balanta", in timp ce 21% considera ca "nu se schimba nimic, legea incearca sa ramana echidistanta".
 
Concedierea si perioada de proba, doua dintre temele aprig dezbatute de la aparitia Codului Muncii 2011, au impartit in tabere aproape egale reprezentantii angajatorilor. 53% dintre respondenti au apreciat ca "nu se poate spune ca este mai usor de concediat un angajat in urma aparitiei Noului Cod al Muncii", in timp ce 36% dintre respondenti considera ca "sunt prevederi care ajuta angajatorul sa concedieze mai usor, daca doreste acest lucru". 11% dintre respondenti s-au abtinut.
 
Perioada de proba mai extinsa nu pare sa reprezinte un avantaj de care angajatorii doresc sa se foloseasca in mod excesiv. 63% dintre respondenti au apreciat ca "extinderea perioadei de proba nu este un avantaj pentru companii", existand si explicatii logice. "Chiar daca in perioada de proba, teoretic, poti concedia un angajat mai usor, la fel de bine angajatul poate sa si plece mai usor, ceea ce nu isi doreste de obicei cel care cauta angajati de valoare". 19% dintre respondenti au fost de parere ca "extinderea perioadei de proba este benefica angajatorului" si sunt hotarati sa foloseasca acest lucru in favoarea lor. 18% dintre reprezentantii angajatorilor au ales varianta neutra, considerand ca "aceasta modificare nu este esentiala pentru niciuna dintre parti".
 
In final, o ultima constatare extrem de interesanta. La intrebarea "care este cea mai mare temere a dumneavoastra in privinta legistatiei muncii in 2011?", 68% dintre reprezentantii angajatorilor au dat un raspuns care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe legiutori. "Ma tem ca si acest Nou Cod al Muncii se va schimba inainte sa apucam sa aplicam modificarile". 17% dintre respondenti au considerat o problema faptul ca "nebuloasa Contractului Colectiv de Munca se va prelungi", iar 15% dintre respondenti au vorbit despre "inasprirea nejustificata a controalelor si amenzilor ITM".
 
Sondajul a fost realizat in perioada 3-11 martie, venind in urma noutatilor aduse de Codul Muncii 2011.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sondajcriterii de performantacodul muncii 2011codul munciiangajatorirevisal

Data aparitiei: 30 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sondaj Codul Muncii 2011: 78% dintre angajatori se bucura ca au aparut criteriile de performanta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]