Conditiile de studii - slalom printre prevederi neclare si practica inconstanta

pregatiredispozitiicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru incadrarea si promovarea in orice functie sau post este uneori necesara indeplinirea unor conditii de studii (de pregatire in cazul muncitorilor).

Exemple:

- pentru incadrarea pe functia de consilier juridic persoana in cauza trebuie sa fie licentiata in drept (art. 8 lit. c) din Legea nr. 514/2003 privind orga­nizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic);

- pentru ocuparea functiilor de director economic si contabil sef persoanele res­pective trebuie sa aiba studii economice superioare (art. 10 alin. (2) din Legea conta­bilitatii nr. 82/1991, republicata).

In afara acestor conditii, pornind de la Tratatul asupra Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie a aratat ca conditiile de studii impuse strainilor pentru exercitarea unei profesii intr-un anumit stat nu trebuie sa constituie o discriminare ascunsa. S-a aratat astfel1 ca in termenii art. 59 si 60, alin. 3, din tratat, prestatorul poate, pentru executarea prestatiei sale, sa-si exercite temporar activitatea in tara in care este furnizat serviciul, in aceleasi conditii cu cele impuse propriilor cetateni – inclusiv sub aspectul studiilor.

Aceste dispozitii implica, asa cum a subliniat Curtea, in ultimul rand prin hotararea din 17 decem­brie 1981 (Webb, 279/80, nepublicata), eliminarea oricaror discriminari fata de prestator ca urmare a nationalitatii sale sau a imprejurarii ca el este stabilit intr-un stat membru, altul decat cel in care trebuie efectuata prestatia.

Astfel, ele interzic nu numai discriminarile deschise intemeiate pe nationalitatea prestatorului, ci si orice forma disimulata de discriminare care, desi fondate pe criterii in aparenta neutre, au de fapt acelasi rezultat.

Incadrarea si promovarea in raport de indeplinirea conditiilor de studii (pregatire) sunt in concordanta cu necesitatea desfasurarii unei activitati eficiente si rentabile in orice unitate, indiferent de natura ei, cu stimularea si recompensarea personalului in raport de nivelul si calitatea pregatirii profesionale.

Desigur ca pregatirea teoretica si practica, perfectionarea ei continua, reprezinta o conditie la incadrarea si promovarea in munca pentru toate categoriile de "unitati" (regii autonome, societati comerciale, institutii bugetare).

Dar, daca in cazul unitatilor de stat aceste conditii sunt obligatorii, in cazul celor particulare, in principiu, nu au acest caracter.

Conditiile de studii la incheierea contractului individual de munca nu fac obiectul prevederilor Codului muncii.

In privinta acestor aspecte sunt aplicabile, in raport cu profesia, meseria, specificul postului, prevederile legislatiei completatoare si ale contractelor colective de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pregatiredispozitiicontract de munca

Data aparitiei: 28 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditiile de studii - slalom printre prevederi neclare si practica inconstanta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]