Inspectia muncii (IM). Inspectoratele teritoriale de Munca (ITM)

Inspectia munciiInspectoratele teritoriale de Munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Activitatea inspectiei muncii in teritoriu se exercita prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca organizate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.

Inspectia Muncii este organismul central de specialitate care realizeaza coordonarea ITM-urilor si asigura sistemul de reglementari, instructiuni de lucru, strategiile de control la nivel national, realizand totodata si controlul calitatii inspectiei muncii.
ITM este organismul de specialitate al IM care are competenta teritoriala la nivelul fiecarui judet in care este organizat, respectiv la nivelul Municipiului Bucuresti.

Important!    
Fata de acestea dorim sa atragem atentia ca in masura in care organele control care va viziteaza sunt constituite atat din reprezentantii ITM, cat si al IM cu siguranta activitatea dvs. face obiectul unei verificari speciale, care va avea un caracter cat se poate de meticulos si orientat spre rezultate concrete.

Potrivit organizarii ITM, domeniile de interes ale inspectoratelor de munca se centreaza pe doua directii:

•    relatiile de munca, vizeaza respectarea legalitatii la incheierea, executarea, modificarea, incetarea contractelor individuale de munca precum si aspecte conexe;     
•    sanatatea si securitatea in munca, vizeaza protectia sanatatii angajatilor si desfasurarea activitatii in conditii ce nu pun in pericol viata si integritatea lucratorilor.

Relatiile de munca

Pe linia relatiilor de munca sunt organizate in cadrul ITM in principal urmatoarele activitati:

-    activitatea de evidenta a muncii;

Aceasta activitate a reprezentat pana nu de mult o adevarata vedeta a ITM. Ea concentrat relatia curenta si constanta cu angajatorii cu capital integral privat care aveau obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca si a depunerii documentelor privind raportul de munca stabilit intre angajat si angajator.

Era practic zona de contact birocratic intre angajator si institutia statului, un filtru de control prealabil rezultat din activitatea continua de predare-primire a contractelor individuale de munca (CIM), a actelor aditionale la CIM, a deciziilor de suspendare a raportului de munca, a deciziilor de incetare a CIM, precum si a statelor de plata a salariilor.

Aceste obligatii au fost reglementate de Legea nr. 130/1999 privind masurile de protectie a persoanelor incadrate in munca, in prezent abrogata prin O.U.G. nr. 123/2010. Acest ultim act normativ a stabilit o abrogare etapizata a Legii nr. 130/1999 si a dus la incetarea in doua etape a obligatiilor angajatorilor vizavi de ITM in ceea ce priveste activitatea de evidenta a muncii.

In prezent acesta activitate este in curs de reorganizare si restrangere, concentrandu-se pe obligatia de completare, certificarea si predare a carnetelor de munca, ca urmare a abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca si a Ordinului nr. 136/1976 ce reglementa metodologia de inscriere in carnetul de munca.
-    activitatea de control a relatiilor de munca;

Activitatea de control a relatiilor de munca este organismul viu al IM si ITM, practic instrumentul purtator al fortei de coercitie atribuite acestei institutii prin lege, precum si organismul care realizeaza in mod nemijlocit activitatea de indrumare a angajatorilor.
Activitatea de control se realizeaza prin inspectori de munca, functie specifica exclusiv acestei institutii. Inspectorii de munca sunt functionari publici caror activitatea este reglementata si de prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

-    activitatea de inregistrare a contractelor colective de munca si conciliere si arbitraj al conflictelor de interese

Dupa cum bine cunoasteti aceste activitati au fost preluate din portofoliul fostelor directii de munca judetene, fiind concentrate in special pe actiuni in materia dialogului social, fie cel finalizat prin incheierea contractelor colective, fie prin cel aflat in impas si supus actiunilor de conciliere si arbitraj in vederea solutionarii conflictelor de interese.

Fara doar si poate aceasta activitate este extrem de importanta pentru ca deserveste interesele unor angajatori cu un numar insemnat de salariati aflati in relatii de munca complexe cu reprezentanti ai salariatilor sau cu sindicate.

Data fiind polaritatea acestei relatii juridice, cat si existenta in paralel a atributiilor de control mai sus mentionate ne intrebam in ce masura poate fi armonizata activitatea de control cu aceea de conciliere si arbitraj de una si aceeasi institutie. Din aceasta perspectiva ne asteptam ca in viitor sa se revina la o organizare mai autonoma a acestei activitati nou preluate de ITM, eventual chiar la o externalizare a activitatii spre o alta institutie.

Sanatatea si securitatea in munca

Activitatea ITM in domeniul sanatatii si securitatii in munca se realizeaza in principal prin serviciul de control organizat la nivelul fiecarui inspectorat teritorial, precum si la nivelul IM prin serviciul de control al calitatii inspectiei.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inspectia munciiInspectoratele teritoriale de Munca

Data aparitiei: 21 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia muncii (IM). Inspectoratele teritoriale de Munca (ITM) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]