Reducerea timpului de lucru in cazul temperaturilor extreme

timpul de lucrumunca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In anumite cazuri legea impune reducerea timpului de lucru sau anumite masuri ori compensatii in sarcina angajatorului. Cei ce lucreaza intr-un anumit domeniu le cunosc – dar nu chiar pe de-a-ntregul. De aceea continuam sa sintetizam aspectele care tin de reducerea timpului de munca, indicand si interpretarile corecte.

Cadrul legal este stabilit prin:

a) OUG nr. 99 din 29 iunie 2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca (M. Of. ner. 304/4 iulie 2000)
b) Normele metodologice la OUG nr. 99/2000, aprobate prin HG  580/2000  (M. Of. nr. 315/7 iulie 2000)

Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:

a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele temperatura-umiditate depaseste pragul valoric de 80);
b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel (cand indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32).

O precizare: temperaturile extreme nu pot fi deduse/demonstrate de angajator, salariati, Inspectoratul de munca, medicul de medicina a muncii etc.; legal, temperaturile extreme sunt cele certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.

Masuri speciale

In perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea nr. 319/2006 privind sanatatea si securitatea muncii pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele privind sanatatea si securitatea muncii.

Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea.

Pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in institutii si in unitati finantate din fonduri bugetare si extrabugetare masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii institutiilor.

Ce facem in caz de temperaturi extrem de reduse sau extrem de ridicate

In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

 a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
 b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
 c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

In schimb, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:

A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile de lucru in caz de temperaturi extreme, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile de temperaturi ridicate extreme;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. In acest caz, potrivit Normelor, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

Timpul nelucrat se mai recupereaza?

La aplicarea masurilor de mai sus angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:

a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;  

Prin „drepturi salariale avute anterior” se intelege drepturile salariale din luna anterioara intreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munca pentru program normal de lucru.

Daca salariatul lucreaza in acord, in perioada de recuperare i se vor deduce din drepturile salariale realizate drepturile salariale acordate in perioada de intrerupere a activitatii.

b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Masurile de reducere a timpului de lucru se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv (aspect prin care se intelege, conform art. 9 din Norme, atingerea sau depasirea in fiecare dintre cele doua zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire).

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili odata cu masurile prevazute mai sus.
In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile pe care le-am mentionat vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.

Din nou: interpretati corect legea!

Interpretarea corecta arata ca in caz de temperaturi extreme NU este obligatorie reducerea timpului de munca; aceasta masura se va lua NUMAI daca nu pot fi indeplinite celelalte masuri. Daca masurile pot fi indeplinite, reducerea timpului de lucru nu se mai justifica.

Masurile de reducere a timpului de lucru in cazul temperaturilor extreme se adopta si in situatia in care angajatorul constata ca, prin conditiile pe care le asigura:
  • nu poate mentine un randament corespunzator in munca
  • aceste masuri sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor.
Sanctiuni, dar nu pentru omisiunea de reducere a timpului de munca

OUG 99/2000 prevede sanctiuni contraventionale pentru neindeplinirea unor masuri de protectie a sanatatii salariatilor (examinare medicala periodica, acordarea primului ajutor, trecerea in alta munca etc.), dar NU pentru neluarea masurilor de reducere a timpului de munca, atunci cand acestea se impun. Desigur, salariatul care considera ca a fost prejudiciat prin neluarea acestor masuri poate solicita daune materiale (pentru degradarea starii de sanatate) sau morale.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timpul de lucrumunca

Data aparitiei: 03 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea timpului de lucru in cazul temperaturilor extreme Nota: 3.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]