Ce scriem in Regulamentul intern cu privire la protectia maternitatii?

regulamentul internsalariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul muncii arata ca, printre altele, in Regulamentul intern trebuie cuprinse si dispozitii privind protectia maternitatii.

Multi angajatori nu stiu ce sa scrie - in mare parte pentru ca reglementarile sunt clare, iar ei nu au ce (si nici interesul) sa mai „inventeze” ceva.

Intrebarea are un singur raspuns: putem sa scriem linistit cateva jaloane generale, cu trimitere la lege.

Un exemplu? Iata:

Art. N.
(1) Angajatorul, in aplicarea prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, va lua cand este cazul si la sesizarea salariatelor interesate, masurile prevazute de lege.
(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
(3) Salariata gravida, cea care a nascut recent si cea care alapteaza vor beneficia de drepturile conferite de lege dupa ce va informa angajatorul despre situatiile mentionate, in vederea luarii deciziilor optime de la caz la caz (anuntare medic medicina muncii, acordare concedii, amenajare spatii, acordare facilitati sub aspectul timpului de munca etc.)
    
Art. N+1.
(1) In vederea protejarii sanatatii mamei si copilului este interzis salariatei sa revina la locul de munca in timpul celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
(2) Salariata care opteaza, in prelungirea concediului postnatal obligatoriu, pentru concediu in vederea ingrijirii copillului in varsta de pana la 2 ani, este obligata sa anunte angajatorului aceasta optiune pana la expirarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

Art. N+2.
Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

Art. N+3.
La cererea intemeiata a salariatelor gravide, angajatorul va permite efectuarea de controale medicale in timpul programului de lucru, conform recomandarilor medicului care urmareste evolutia sarcinii, fara a le fi afectate drepturile salariale.

Art. N+4.
Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.

Art. N+5.
Masurile de igiena, securitate in munca, protectie a sanatatii, cele privind timpul de munca, precum si orice alte masuri specifice in domeniul protectiei maternitatii, se vor lua in conformitate cu legislatia aplicabila in acel moment.

Mai simplu si mai legal nu se poate.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulamentul internsalariati

Data aparitiei: 03 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce scriem in Regulamentul intern cu privire la protectia maternitatii? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]