Diminuarea capacitatii de munca - ce masuri se iau?

concediimuncaindemnizatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exista doua situatii de diminuare a capacitatii de munca, situatii ce pot genera confuzii sub aspectul solutiilor ce vizeaza raporturile de munca.

Prima situatie: imbolnaviri "obisnuite"

Situatia este prevazuta in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care prevede ca in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii (salariatii) pot beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala; reducerea si indemnizatia aferenta se acorda salariatilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.

Facem o precizare aparent superflua, dar necesara, dupa cum rezulta din practica: aceasta reducere a timpului de munca si  indemnizatia aferenta se acorda pentru motive de sanatate, altele decat cele generate de accidente de munca si boli profesionale. Pentru acest din urma caz sunt aplicabile alte prevederi, respectiv ale Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, despre care vom discuta la punctul urmator.

Indemnizatia aferenta reducerii timpului de munca se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.

Modul de calcul al indemnizatiei este prevazut de lege. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG 158/2005 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul. Aceasta indemnizatie se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

A doua situatie: reducerea timpului de lucru ca urmare a diminuarii capacitatii de munca generate de accidente de munca sau  boli profesionale

Posibilitatea este prevazuta in Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Spre deosebire de OUG 158/2005 mentionata mai sus, Legea nr. 346/2002  se aplica NUMAI in cazul accidentelor de munca si boli profesionale.

Legea prevede ca asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (intre care se includ si salariatii) au dreptul la indemnizatie pentru reducerea timpului de munca (art. 18 lit. (d)).

Timpul de lucru se poate reduce cu maxim o patrime din durata normala. Reducerea timpului de munca si indemnizatia aferenta se acorda la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asiguratorului, pentru cel mult 90 de zile intr-un an calendaristic, in una sau mai multe etape.

Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri si management

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediimuncaindemnizatii

Data aparitiei: 02 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diminuarea capacitatii de munca - ce masuri se iau? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]