Comunicat Min. Muncii: Precizari ref pensiile majorate si punctajele anuale

sistemul unitar de pensiipensiicasa de pensiipunctaj anual
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari referitoare la majorarea punctajelor anuale pentru perioadele desfasurate in grupa I sau a II a de munca anterior datei de 01.04.2001
 
Conform art. 196 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrarii in vigoare a legii - 01.01.2011-  au fost abrogate prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In aceste conditii, persoanele care au lucrat in locuri de munca incadrate in fostele grupe I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001, s-au pensionat pana la data de 2.11.2008 si au primit o majorare de punctaj in perioada octombrie 2008 – octombrie 2009 vor beneficia de o majorare a punctajului in conformitate cu prevederile art.169 din legea sus mentionata.   
 
Majorarea punctajului consta in acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata prin aplicarea procentelor prevazute de lege si cea acordata deja potrivit prevederilor OUG nr. 100/2008.
 
Exceptie: In situatia in care, la determinarea punctajului mediu anual, s-a utilizat o vechime in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special, vechime mai mica decat cea prevazuta de legea-cadru, majorarea nu se aplica.  
 
Sunt avute in vedere persoanele care au beneficiat de:
 
- Prevederile H.G.267/1990, H.G.610/1990, H.G.407/1990;
 
- Conditii speciale de munca prevazute la art.20 din Legea nr.19/2000;
 
- Prevederile Legii nr.226/2006;
 
- Dispozitiile referitoare la persoanele cu handicap preexistent calitatii de asigurat.
 
Mentiune: Spre deosebire de majorarea punctajelor din perioada octombrie 2008 – octombrie 2009, cand persoanele care au lucrat in grupe de munca mai putin de 5 ani nu au beneficiat de nicio crestere, in aceasta etapa si aceste persoane vor primi un punctaj majorat, in conformitate cu prevederile art.169 din legea nr.263/2010.
 
In luna februarie 2011, la nivelul CPMB, aproximativ 108.634 pensionari au beneficiat de majorarea punctajului in conformitate cu prevederile art.169 din Legea 263/2010, castigul mediu suplimentar fiind de 102 lei.
 
Trebuie precizat insa ca, avand in vedere anumite particularitati legislative si situatii concrete din dosarele de pensii, exista si persoane care, desi au lucrat in grupele I si/sau a II-a de munca, nu vor primi in luna februarie majorarea de punctaj, fiind necesare verificari individuale pe fiecare dosar in parte.
 
In fiecare caz in parte drepturile vor fi achitate de la data de 01.01.2011, astfel incat, indiferent de luna in care se va plati punctajul majorat, se vor achita drepturile restante corespunzatoare   
 
Pentru a evita orice neintelegeri, se impune a fi mentionat faptul ca,  in cazul persoanelor care s-au pensionat incepand cu data de 03.11.2008, punctajele au fost majorate corespunzator inca de la stabilirea initiala a pensiei, deci aceste persoane nu fac obiectul prevederilor art.169 din Legea 263/2010 .
 
 Acordarea punctajului suplimentar se efectueaza din oficiu, astfel incat nu este necesara deplasarea la ghiseele Caselor locale de pensii.
 
 Intrebari/lamuriri/relatii suplimentare se pot obtine la Casele locale de pensii



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistemul unitar de pensiipensiicasa de pensiipunctaj anual

Data aparitiei: 24 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comunicat Min. Muncii: Precizari ref pensiile majorate si punctajele anuale Nota: 3.95 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]