Statele membre UE si contractul colectiv de munca partea I

contract colectiv de muncasindicateparti contractantelegislatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eliminarea din Codul Muncii a contractului colectiv de munca la nivel national reprezinta principalul punct de disensiune intre Guvern si partenerii sociali. Infolegal.ro a facut o trecere in revista a legislatiilor din celelalte state membre UE, referitor la acest contract:

In Germania, la solicitarea uneia sau mai multora dintre partile la negociere, cu aprobarea unei comisii speciale pentru extinderi, in cazul in care cel putin 50% din angajatii sectorului sunt acoperiti de contract, Ministerul Muncii poate extinde aplicarea contractului la intregul sector. Numai pentru sectorul de constructii Ministerul Muncii poate extinde prevederile privind salariul minim din proprie initiativa.

In Austria, Biroul Federal Austriac de Arbitrare poate dispune extinderea la solicitarea uneia sau a ambelor parti la negociere.In practica calitatea obligatoriu de membru al Camerei Economice Austriece asigura acoperirea extinsa a contractelor colective.

In Franta, la cererea uneia sau mai multora dintre partile la negociere, adresata Comisiei Nationale de Negociere Colectiva, Ministerul Muncii poate extinde contractele colective de munca la intreg sectorul sau pentru diferite regiuni geografice.

In Marea Britanie nu exista nici o practica de extindere a contractelor colective in sectorul privat.

In Spania, extinderea este automata pentru tot domeniul acoperit de acord daca este semnat de majoritatea reprezentantilor fiecarei parti contractante. La solicitarea sindicatelor si/sau patronatelor Ministerul Muncii poate extinde acordul in situatiile in care nu exista negociere.

In Italia, desi Constitutia declara contractele colective semnate de „sindicatele reprezentative” obligatorii pentru toti angajatii acoperiti de contract, aceasta prevedere constitutionala nu a fost niciodata pusa in aplicare.

In Portugalia, Ministerul Muncii poate extinde contractul colectiv la nivelul intregului sector sau al unei regiuni geografice din proprie initiativa. Partile interesate pot contesta decizia.

In Bulgaria, contractele colective sunt valabile numai pentru membrii de sindicat.

In Cehia, extinderea este posibila, dar este aplicata rar in practica.

In Polonia, Ministerul Muncii poate extinde acordurile multi-patronale pentru a acoperi patronatele neafiliate intr-un anumit sector, daca situatia este considerata de „interes social vital”.

In Ungaria, la solicitarea uneia sau mai multora dintre partile la negociere si dupa consultarea Comisiei de Reconciliere in Interesul National, Ministerul Muncii poate extinde contractul colectiv la nivelul intregului sector.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de muncasindicateparti contractantelegislatie

Data aparitiei: 23 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statele membre UE si contractul colectiv de munca partea I Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]