Durata redusa a timpului de munca pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite

salariaticonditii deosebite de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Includem aici conditiile de munca vatamatoare, grele sau periculoase.

Reglementarea – destul de concisa – este cuprinsa in Legea 31/1991 (M. Of. 64 din 27 martie 1991), care, in esenta, arata ca salariatii care desfasoara efectiv si permanent activitatea in locuri de munca cu conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - beneficiaza de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi, in anumite conditii.

Criteriile de reducere a timpului de munca  t in de:

a) natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;

b) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

c) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;

d) existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii;

e) existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata si multilaterala sau concentrarea intensa si ritm de lucru intens;

f) existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire;

g) structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca;

h) alte conditii de munca vatamatoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematura a organismului.

Cine determina conditiile deosebite?

Existenta conditiilor deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - la locurile de munca se stabileste, de Inspectoratele de munca, conform urmatoarelor reguli:

a) pentru fiecare unitate in parte (asadar nu pe grupuri de unitati)

b) pe baza determinarilor efectuate de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii din care rezulta depasirea limitelor prevazute de normele nationale de sanatate si securitate a muncii.

c) cu ocazia efectuarii determinarilor Inspectoratele de munca vor verifica daca la data efectuarii determinarilor s-au aplicat toate masurile pentru normalizarea conditiilor de munca si daca instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.

O precizare necesara: sintagma “conditii deosebite”, definita de art. 1 alin. 1 din Legea 31/1991, se suprapune doar partial sintagmei similare din Legea pensiilor nr. 19/2000, art. 19 alin. 1 (“ acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc. Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a Guvernului” ; a se vedea in acest sens HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite (M. Of. nr. 169 din 9 martie 2007)

Cele mentionate mai sus se aplica si:

a) personalului de intretinere, reparatii si constructii

b) categoriilor de salariati care lucreaza intregul program de lucru in aceleasi conditii cu beneficiarii duratei reduse a timpului de munca.

Atentie!

Indiferent de categoria de salariati care beneficiaza de reducerea timpului de munca pentru conditii deosebite, reducerea nu afecteaza salariul si vechimea in munca.

Horatiu Sasu
Jurist si economist

Consultant in afaceri

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariaticonditii deosebite de munca

Data aparitiei: 14 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata redusa a timpului de munca pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]