Protectia muncii pentru romanii care desfasoara activitati independente in alt stat membru UE

CNPAS - DGAMBPCNPASCasa Teritoriala de Pensiiaccident de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru a putea beneficia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale lucratorul independent trebuie sa detina un contract individual de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si sa desfasoare pe teritoriul unui alt stat membru aceeasi activitate cu cea pentru care a obtinut autorizatie in Romania.

In vederea incheierii contractului individual de asigurare lucratorul independent trebuie sa prezinte la Casa Teritoriala de Pensii urmatoarele documente:
a) copia contractului / contractelor din care sa reiasa activitatea pe care o va desfasura in statul de ocupare.
b) copie dupa autorizatia pentru desfasurarea activitatii respective (conform Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent).
c) copia fisei de aptitudine (conform HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor) eliberata cu cel mult 30 zile inainte de solicitarea  formularului E 101.

De asemenea, lucratorul independent trebuie sa comunice la CTP un cont in lei    deschis la o banca din Romania pentru plata indemnizatiei de incapacitate de munca.

Pentru lucratorii independenti, eliberarea formularului E 101 RO / E 102 RO nu este conditionata de asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Accidentatul prezinta formularul E 101 RO / E 102 RO institutiei de la locul de sedere/resedinta din statul membru in care isi desfasoara activitatea in vederea  intocmiri formularului E 107.

Institutia de la locul de sedere/resedinta din statul membru in care isi desfasoara activitatea accidentatul transmite catre CNPAS – DGAMBP formularul E 107 in 2 exemplare insotit de FIAM sau alte documente care sa ateste caracterul de munca al accidentului.

CNPAS - DGAMBP, in baza CNP al lucratorului independent solicita Directiei comunicare si relatii internationale informatii scrise cu privire la statutul  acestuia/sau, in raport cu formularele E 101 RO si E 102 RO in vederea identificarii domiciliului.

CNPAS – DGAMBP transmite catre Casa Teritoriala de Pensii unde lucratorul independent isi are domiciliul documentele primite.

Casa Teritoriala de Pensii verifica urmatoarele:
- existenta contractului individual de asigurare;
- valabilitatea contractului individual de asigurare (plata la zi a contributiei);
- daca accidentul s-a produs in timpul desfasurarii activitatilor din contractele incheiate de accidentat in statul de ocupare pentru care este asigurat;
- daca activitatea pe care o executa in momentul producerii accidentului este cea pentru care a primit autorizatia de desfasurare a activitatii independente.

Casa Teritoriala de Pensii completeaza in baza de date un FIAM pe baza FIAM extern sau a documentelor care atesta caracterul de munca al accidentului. Apoi transmite catre CNPAS - DGAMBP un exemplar de formular E 107 completat partea B si formularul E 123 RO.

CNPAS - DGAMBP transmite institutiei de la locul de sedere/resedinta din statul membru in care isi desfasoara activitatea lucratorul independent un exemplar de formular E 107 si formularul E 123 RO.

CNPAS - DGAMBP primeste de la institutia de la locul de sedere/resedinta din statul membru in care isi desfasoara activitatea lucratorul independent formularele E 115, E 116, E 118, E 125 si facturile aferente serviciilor medicale acordate.

CNPAS - DGAMBP transmite catre CTP formularele E 115, E 116, E 118, E 125 si facturile aferente serviciilor medicale acordate.

Formularele E 115 si E 116 se primesc ori de cate ori se prelungeste perioada de incapacitate de munca.

In cazul in care sunt necesare informatii suplimentare CTP intocmeste un formular E 001 RO pe care-l trimite institutiei de la locul de sedere/resedinta prin intermediul CNPAS – DGAMBP.

In cazul primirii unui formular E 116 din care reiese ca incapacitatea de munca nu se datoreaza accidentului de munca, CTP intocmeste formularul E 118 RO (prin care notifica nerecunoasterea incapacitatii de munca) si il transmite catre institutia de la locul de sedere/resedinta, prin intermediul CNPAS - DGAMBP.

Formularele E 116, si E 125 impreuna cu facturile aferente serviciilor medicale acordate vor fi verificate de catre medicul expert al CTP, care-si va da acordul ca prestatiile sunt legate de accident intocmind un referat de avizare, conform anexei nr. 2 din Instructiunile nr. 616/2005 privind aplicarea Normelor metodologice ale Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Casa Teritoriala de Pensii efectueaza platile catre institutia de la locul de sedere/resedinta conform documentelor mai sus prezentate.

Casa Teritoriala de Pensii calculeaza si vireaza in contul comunicat de asigurat indemnizatia pentru incapacitate de munca solicitata prin formularul E 115 si transmite E 117 la CNPAS - DGAMBP cu pct. 5.1. bifat (casuta care mentioneaza ca plata indemnizatiei pentru incapacitate de munca se acorda „prin grija noastra”).
CNPAS - DGAMBP transmite formularul E 117 institutiei de la locul de sedere/resedinta .

In cazul in care accidentatul nu este asigurat pentru accidente de munca si boli profesionale sau accidentul nu are caracter de munca CTP completeaza formularul E 107 partea B si transmite un exemplar la CNPAS- DGAMBP.
CNPAS - DGAMBP notifica institutia de la locul de sedere/resedinta prin formularul E 107 ca accidentatul nu este asigurat pentru accidente de munca si boli profesionale.

Circuitul formularelor in vederea acordarii prestatiilor in natura si in bani in caz de boala profesionala confirmata este acelasi cu cel de la art.24.

Circuitul documentelor in vederea acordarii compensatiei pentru atingerea integritatii si a despagubirii de deces ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale pentru lucratorii independenti romani care isi desfasoara activitatea in alt stat membru este acelasi ca la art. 20 si 21 din prezentele instructiuni.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CNPAS - DGAMBPCNPASCasa Teritoriala de Pensiiaccident de munca

Data aparitiei: 10 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii pentru romanii care desfasoara activitati independente in alt stat membru UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]