Model pentru regulamentul Comitetului de securitate si sanatate in munca

securitate in muncacontract
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulamentul de organizare si functionare a Comitetului de securitate si sanatate in munca este reglementat de art. 179-181 din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, modificata si completata, publicata in Monitorul Oficial nr. 72 din 05.02.2003.

Regulamentul de organizare si functionare a Comitetului de securitate si sanatate in munca

PREVEDERI GENERALE

 Art. 1. – Prezentul regulament stabileste modul de organizare si functionare a Comitetului de securitate si sanatate in munca din cadrul ...............................................................................................................
 (denumirea unitatii)
Art. 2. – Comitetul de securitate si sanatate in munca are ca scop asigurarea implicarii salariatilor la elaborarea si aplicarea deciziilor in domeniul protectiei muncii.

 Capitolul I

ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA COMITETULUI DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

 Art. 3.  – Comitetul de securitate si sanatate in munca din cadrul unitatii coordoneaza si activitatea de securitate si sanatate in munca la activitatile care se desfasoara temporar (cu o durata mai mare de 3 luni).
 Art. 4.  – Comitetul de securitate si sanatate in munca este constituit3 din:

a) ........................................................ – conducatorul unitatii/reprezentantul sau4
                  (numele si prenumele)

b) ........................................................ – conducatorul compartimentului de protectie a muncii (numele si prenumele) sau persoana desemnata cu atributii in domeniu5;
c) ........................................................ – reprezentantul serviciului medical
  (numele si prenumele)

d) ......................................................... – reprezentantul salariatilor6
  (numele si prenumele)

 Art. 5. – (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se convoaca, la cererea presedintelui, cel putin o data pe trimestru si ori de cate ori este nevoie.

(2) La fiecare intrunire se intocmeste un proces-verbal care se semneaza de catre participanti.

 (3) Intrunirea Comitetului de securitate si sanatate in munca se convoaca cu cel putin 5 zile inainte de data stabilita, cand se face cunoscuta si ordinea de zi a intrunirii.

 (4) Comitetul de securitate si sanatate in munca este legal intocmit, daca sunt prezenti cel putin o jumatate plus unu din numarul membrilor sai si ia hotarari cu votul a 2/3 din numarul celor prezenti.

 (5) In cazul in care exista divergente intre membrii Comitetului de securitatea si sanatate in munca, obiectiile se motiveaza, in scris, in doua zile de la data intrunirii.

Presedintele comitetului are drept de decizie la concilierea divergentelor.
 

Capitolul II

 ATRIBUTIILE COMITETULUI DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

 Art. 6. – Comitetul de securitate si sanatate in munca are urmatoarele atributii:

a) aproba programul anual de securitate si sanatate in munca;

b) urmareste aplicarea acestui program, inclusiv alocarea mijloacelor necesare realizarii prevederilor lui si eficienta acestora din punctul de vedere al imbunatatirii conditiilor de munca;

c) urmareste modul in care se aplica si se respecta reglementarile legale privind securitatea si sanatatea in munca;

d) analizeaza factorii de risc de accidentare si de imbolnavire profesionala, existenti la locurile de munca;

e) analizeaza propunerile salariatilor privind prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale, precum si pentru imbunatatirea conditiilor de munca;

f) efectueaza cercetari proprii asupra accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale;

g) efectueaza inspectii proprii privind aplicarea si respectarea normelor de securitate si sanatate in munca;

h) informeaza inspectoratele de protectie a muncii despre starea protectiei muncii din unitate;

i) realizeaza cadrul de participare a salariatilor la luarea unor hotarari care vizeaza schimbari ale procesului de productie (organizatorice, tehnologice, privind materiile prime utilizate etc.), cu implicatii in domeniul protectiei muncii;

j) dezbate raportul scris prezentat Comitetului de securitate si sanatate in munca de catre conducatorul unitatii, cel putin o data pe an, cu privire la situatia securitatii si sanatatii in munca, actiunile intreprinse si eficienta acestora in anul incheiat, precum si programul de protectie a muncii pe anul urmator;7

k) verifica aplicarea normativului-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie, tinand seama de factorii de risc identificati;

l) verifica reintegrarea sau mentinerea in munca a salariatilor care au suferit accidente de munca ce au avut ca efect diminuarea capacitatii de munca a lor.

 
Capitolul III

DISPOZITII FINALE

 Art. 7. – Prezenta la intrunirile Comitetului de securitate si sanatate in munca este obligatorie. Derogarea de la aceasta prevedere o acorda numai presedintele comitetului.

 Art. 8. – Prezentul regulament de organizare si functionare a Comitetului de securitate si sanatate in munca intra in vigoare la data de ............. .
Comitetul de securitate si sanatate in munca se organizeaza la persoanele juridice cu un numar de cel putin 50 de salariati. In cazul in care conditiile de munca sunt deosebite, inspectorul de protectie a muncii poate cere infiintarea acestor comitete si pentru persoanele juridice cu un numar de salariati mai mic de 50. In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca, numarul acestora trebuind sa fie stabilit prin contractul colectiv de munca pe unitate.

Reprezentantii salariatilor se aleg pe o perioada de doi ani.

In cazul in care unul sau mai multi reprezentanti ai salariatilor se retrag din comitet, acestia vor fi inlocuiti prin alti reprezentanti alesi.
Conducatorul unitatii/reprezentantul sau este si presedintele comitetului, membrii acestuia se nominalizeaza prin decizia scrisa a presedintelui sau iar componenta comitetului va fi adusa la cunostinta salariatilor.
Conducatorul compartimentului de protectie a muncii sau persoana cu atributii in domeniu este secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca.

Numarul de reprezentanti ai salariatilor se stabileste in raport cu numarul total al salariatilor unitatii in cadrul careia s-a infiintat comitetul, dupa cum urmeaza:
– sub 50 de salariati             – 1 reprezentant

– intre 50 si 199 de salariati         – 3 reprezentanti

– intre 200 si 499 de salariati         – 4 reprezentanti

– intre 500 si 1.499 de salariati    – 6 reprezentanti

– peste 1.500 de salariati         – 9 reprezentanti.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitate in muncacontract

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Model pentru regulamentul Comitetului de securitate si sanatate in munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]