Legea sanatatii s-a MODIFICAT! Reglementari noi pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM

OUG nr.21/2023modificari stagii cotizare concediu medicalconcediu medical cadre didactice
Legea sanatatii s-a MODIFICAT! Reglementari noi pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca recent a fost publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta care va schimba legea sanatatii, aducand clarificari in ceea ce priveste stagiile de cotizare pentru concediile medicale, in cazul celor care lucreaza la mai multi angajatori, in baza mai multor contracte de munca.
 
Ordonanta de Urgenta nr. 21/2023 va incepe sa produca efecte din martie. 
 

Ce MODIFICARI aduce OUG nr. 21/2023?

 
Monitorul Oficial a Ordonanta nr. 21/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 87 din 31 ianuarie 2023
 
Articolul II
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 

Stagiu cotizare - concedii medicale pentru cadre didactice

 
Articolul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 33
 
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
 
(2) Prin exceptie de la alin. (1), pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
 
(3) Modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru situatiile prevazute la alin. (2) este prevazut in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
 
La articolul 8 alineatul (2), dupa litera d^1) se introduce o noua litera, lit. d^2), cu urmatorul cuprins:
 
d^2) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei unui stat cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior.
 
La articolul 47, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(4) Constituie contraventie desfasurarea de catre persoanele asigurate care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B de activitati in baza carora se obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevazute in Codul fiscal, in perioada in care beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
 
 
Articolul IV
 
Cetatenii straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate ca si asiguratii romani, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG nr.21/2023modificari stagii cotizare concediu medicalconcediu medical cadre didactice

Data aparitiei: 02 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea sanatatii s-a MODIFICAT! Reglementari noi pentru concediile medicale, in cazul salariatilor cu mai multe CIM Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]