Care este contributia datorata si platita de asigurat potrivit contractului de asigurare pentru somaj?

somajsomaj tehniccontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010, persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Important: Venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, ca limita inferioara a venitului lunar declarat la care se pot asigura persoanele si la care se calculeaza contributia datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se plateste aceasta contributie.

De asemenea, persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributii sociale, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2010.

Persoanele pentru care nu exista obligatia retinerii contributiilor sociale au obligatia de a dovedi platitorului de venit ca fac parte din categoria persoanelor care detin statutul de asigurat intr-un sistem de asigurari neintegrat sistemului public depensii sau a pensionarilor.

Spre deosebire de categoria mentionata mai sus, datoreaza CAS individual:

- persoane care in mod ocazional realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala;

- persoane care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala;

- persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri de natura profesionala.

Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale, corespunzatoare acestor venituri, revine platitorului de venit. Platitorii de venit au obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, declaratia privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.

Alte sume exceptate de la plata CAS:

– diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
– sumele reprezentand participarea salariatilor la profit;
– indemnizatiile de sedinta pentru consilierii locali si judeteni.

Sumele mentionate sunt exceptate de la obligatia de plata a CAS atat in ceea ce priveste contributia individuala, cat si cea datorata de angajator.

Somajul tehnic

- Indemnizatia cuvenita salariatilor pentru perioadele de suspendare a raportului de munca pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare

– „somaj tehnic

Prevederile legale avute in vedere sunt urmatoarele:

Art. 52 alin. (1) lit. d), in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Art. 53. – (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

In anul 2009, pe durata somajului tehnic, angajatorii au beneficiat de prevederile O.U.G. nr. 28/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 268/2009; salariatii ale caror contracte au fost astfel suspendate precumsi angajatorii au fost scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentrumaimult de 90 de zile.

Indemnizatiile de somaj tehnic, in cuantum de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu au fost incluse in veniturile salariale si nu au fost impozabile in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nefiind supuse nici contributiilor sociale datorate de angajat si de angajator.

Tinand seama de efectele pozitive pe care aceasta masura le-a avut asupra companiilor care au fost fortate sa isi intrerupa temporar activitatea, de influenta asupra ratei somajului in anul 2009, precum si de solicitarile partenerilor sociali, pentru a da un semnal pozitiv angajatorilor de a opta pentru mentinerea fortei de munca si de a evita pierderea lucratorilor calificati in anumite domenii cu potential de dezvoltare dupa reluarea cresterii economice, Guvernul a adoptat O.U.G. nr. 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010, act normativ publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 93 din 10 februarie 2010.

In baza acestui act normativ, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de indemnizatia de somaj ethnic de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform art. 53 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii acestora, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

Indemnizatiile de somaj tehnic aferente perioadei februarie – decembrie 2010 inclusiv, acordate in baza O.U.G. nr. 4/2010, urmeaza regimul juridic stabilit pentru anul 2009 prin O.U.G. nr. 28/2009, dupa cum urmeaza:

– sunt platite din fondul de salarii al angajatorului, nefiind insa incluse in veniturile salariale si nefiind impozabile, in intelesul impozitului pe venit.

– perioada de acordare a indemnizatiei de somaj tehnic constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei;

– pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara.

In cazul in care stagiul de cotizare este corespunzator unei fractiuni de luna, se utilizeaza salariul minim brut pe tara corespunzator fractiunii de luna.

Pentru a putea beneficia de prevederile O.U.G. nr. 4/2010, la momentul constatarii de catre angajatori a situatiilor respective, acestia au obligatia sa depuna la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru evitarea utilizarii de catre angajatori in mod abuziv a masurilor de protectie prevazute de O.U.G. nr. 4/2010, Inspectia Muncii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin institutiile lor teritoriale subordonate, vor efectua in urmatoarea perioada de timp actiuni de control periodic la angajatorii care beneficiaza de masurile de protectie sociala prevazute in acest act normativ.

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajsomaj tehniccontributii

Data aparitiei: 15 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care este contributia datorata si platita de asigurat potrivit contractului de asigurare pentru somaj? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]