Eliminarea birocratiei si flexibilizarea contractelor de angajare ar putea duce la crearea a 90.000 de noi locuri de munca

munca temporaracodul munciilegislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La bugetul statului s-ar putea incasa suplimentar aproximativ 180 de milioane de euro pe an din taxele aferente a 90.000 de locuri de munca nou create, ca urmare a eliminarii birocratiei si a modificarii regimului de munca temporara, spun reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.

Calculul a fost facut de catre Lucian Anghel, economistul-sef al BCR si de Laurian Lungu, Managing Partner in cadrul Macroanalitica.

"Calculele noastre arata ca o legislatie mai flexibila a muncii ar putea duce la crearea a 90.000 de noi locuri de munca pe termen scurt.
Rata angajatilor cu forme legale - 4,2 milioane- comparativ cu cele peste 10 milioane de persoane care reprezinta populatia activa este prea mica", a spus Shachar Shaine, presedintele grupului de lucru pentru legislatia muncii din cadrul CIS. Cele mai importante modificari propuse de investitorii straini vizeaza eliminarea birocratiei din procesul de concediere, posibilitatea prelungirii contractelor pentru forta de munca temporara si posibilitatea reducerii programului de lucru concomitent cu reducerea salariilor pentru perioadele in care productia scade. Desi au spus de mai multe ori ca este greu sa faci concedieri in conditiile unei legislatii "rigide", angajatorii au dat afara 700.000 de oameni de la inceputul crizei, majoritatea fiind din mediul privat.

"N-am zis ca a fost greu. Birocratia la legislatia actuala e mult prea mare, iar daca ne uitam la taxele platite, la cate formulare trebuie completate, ne dam seama ca aceste lucruri se pot usura. Nu spunem ca vrem sa dam oameni afara usor fara sa platim nimic, vrem sa nu fie asa de multa birocratie, sa fie mai usor sa recrutezi oameni si, daca e cazul, sa dai afara", mai spune Shaine, care este in prezent presedinte al United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producatorul Tuborg si Carlsberg.

Ce ar vrea investitorii straini sa modifice in legislatia muncii

- In activitatile sezoniere (cum ar fi productia de inghetata), angajatii ar trebui sa fie platiti suplimentar vara, iar iarna sa aiba salarii mai scazute, eventual sa fie trimisi in concediu fara plata timp de 15 zile.

- Angajatii in regim temporar sa poata fi angajati direct prin firma care are nevoie de acestia, fara a avea nevoie de intermedierea firmelor de leasing de personal; in prezent, companiile angajeaza forta de munca temporara prin intermediul firmelor specializate, care percep cate un comision de pana la 20% din veniturile brute incasate de salariat.

- Eliminarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura si inlocuirea cu un contract colectiv la nivelul companiei; astfel, s-ar putea evita acordarea de prime de vacanta - prevazute in contractele colective- de catre angajatorii care au probleme financiare.

- Includerea criteriului performantei angajatilor atunci cand se decide concedierea.

Sursa: Ziarul financiar

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca temporaracodul munciilegislatia muncii

Data aparitiei: 08 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Eliminarea birocratiei si flexibilizarea contractelor de angajare ar putea duce la crearea a 90.000 de noi locuri de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]