Angajarile la Stat sunt blocate si in 2011

angajatiposturi la statangajari 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a decis sa blocheze si in 2011 posturile prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, motivand ca iesirea din recesiune este "inceata", si estimeaza astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 mil. lei, dar si o scadere a incasarilor din taxele platite de angajati

"Au fost extinse constrangerile bugetare la angajari si pentru anul 2011", a declarat, luni seara, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, avizata de Executiv inca din luna noiembrie.

Ordonanta, obtinuta de MEDIAFAX, prevede suspendarea pana la 31 decembrie 2011 a procedurilor de ocupare prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.

Actul normativ stabileste ca ocuparea posturilor vacante din toate institutiile si autoritatile administratiei centrale, indiferent de forma de finantare, poate fi aprobata doar de Guvern, prin memorandum, cu incadrarea intr-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se elibereaza, respectiv prin angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacantate.

Posturile libere din Senat si Camera Deputatilor sau din institutiile administratiei locale vor fi ocupate pe acelasi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.

Vor fi exceptate institutiile administratiei locale cu un numar de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul in limita caruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o angajare la doua locuri vacantate.

Cu conditia sa nu se majoreze numarul total de posturi aprobate prin buget la nivelul ordonatorului principal de credite, de la prevederile ordonantei de urgenta sunt exceptate posturile pentru inaltii functionari publici, functiile publice de conducere, posturile militare de conducere si functiile de director coordonator sau director coordonator adjunct al serviciilor deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale.

Pentru ocuparea posturilor vacante pe principiul o angajare la sapte posturi eliberate, ordonatorii principali de credite ai autoritatilor si institutiilor publice centrale au obligatia sa raporteze Ministerului Finantelor lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, numarul total al posturilor care s-au vacantat si care nu au fost ocupate.

Solicitarile de ocupare a posturilor vacantate vor fi efectuate de catre ordonatorii principali de credite in mod centralizat, pentru aparatul propriu si institutiile din subordine, cel mult o data pe luna.

In nota de fundamentare a ordonantei, Guvernul sustine ca blocarea posturilor este necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum si pentru faptul ca "iesirea din recesiune se dovedeste inceata, pentru ca spatiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic".

"Se impune aplicarea si in anul 2011 a masurii de blocare a ocuparii posturilor vacante, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor de personal pana la un nivel care sa reprezinte 7,5% din Produsul Intern Brut", se arata in nota de fundamentare.

Conform calculelor Guvernului, blocarea posturilor va conduce la o reducere a cheltuielilor de personal cu 350 milioane lei, dar si la o reducere cu 140 milioane lei a veniturilor colectate la bugetul consolidat din impozite platite de catre angajati, impactul bugetar global fiind astfel estimat la 210 milioane lei.

Guvernul mai sustine in document ca politica de diminuare a numarului de salariati pe baza plecarilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi si a contribuit la scaderea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar atentioneaza in acelasi timp ca "pe viitor este necesara o abordare mai structurata a reformei in sectorul public".

Surse guvernamentale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul ia in calcul modificarea ulterioara a acestei ordonante, pentru a reglementa si cazurile "posturilor unice" prevazute in institutiile publice ale administratiei publice centrale sau locale.

"Este vorba de posturi precum cel de fochist la o scoala sau o gradinita, unde ocuparea postului este necesara si ar trebui altfel reglementata", au precizat sursele citate.

Guvernul mai arata in actul normativ ca politica de reducere a numarului de salariati pe baza plecarilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi si a contribuit la reducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar "pe viitor este necesara o abordare mai structurata a reformei in sectorul public".

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie.

Un proiect de ordonanta de urgenta privind aplicarea Legii de salarizare unitara, obtinut si prezentat in luna ianuarie de MEDIAFAX, stabilea ca ocuparea posturilor vacante din institutiile publice va fi blocata atat pentru 2010, dar si pentru 2011.

Ministrul Muncii din acea perioada, Mihai Seitan, a anuntat insa atunci, dupa o sedinta de guvern, ca Executivul a decis ca interdictiile de ocupare a posturilor vacante in sectorul bugetar sa fie mentinute doar pentru acest an, nu si pentru anul viitor.

"Nu, masurile de anul trecut care se refereau la inghetarea numarului de salariati si posibilitatea de angajare numai la plecarea la sapte insi a unei singure persoane se pastreaza si anul acesta, nu si pentru anul viitor. Doar pentru 2010", a spus Seitan.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci, agentiei MEDIAFAX, ca blocarea posturilor vacante din sistemul bugetar pana la finalul anului 2011 va acutiza criza in anumite sectoare, serviciile de utilitate publica urmand sa functioneze si mai deficitar, si ca personalul adiacent din Justitie se afla printre cei care vor avea de suferit prin aceasta masura.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajatiposturi la statangajari 2011

Data aparitiei: 07 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajarile la Stat sunt blocate si in 2011 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Angajarile la Stat sunt blocate si in 2011

Mai multe articole despre angajari 2011
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]