Evaluarea performantei, grija de sfarsit de an

evaluariperformanta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evaluarile la locul de munca trebuie sa priveasca nivelul dorit de performanta, rezultat in fisa de post si in lista de obiective stabilite, si nivelul atins, rezultat din activitatea angajatului intr-o anumita perioada. „In functie de diferenta, in plus sau in minus, dintre cele doua niveluri, un angajat poate obtine performanta buna sau foarte buna sau o performanta scazuta", explica Ana Ber, senior consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania.

Scopul principal al evaluarilor consta in analiza modului in care angajatii isi indeplinesc responsabilitatile postului si masurile de imbunatatire necesare in viitor. Ana Ber precizeaza ca sistemul de apreciere al performantelor nu poate fi implementat intr-o companie fara sa existe obiective stabilite la nivelul fiecarui angajat in functie de fisa de post. „Activitatea oricarei companii nu are nici un sens daca nu sunt stabilite obiective clare la nivel de companie, departament si angajat. Fara obiective, compania nu face altceva decat sa supravietuiasca, dar nu sa se dezvolte", crede Ber. „Scopurile principale sunt asigurarea echitatii interne si cresterea permanenta a performantei angajatilor", completeaza consultantul P&P Romania.

Performanta se masoara la nivel individual

Cea mai eficienta evaluare a performantei este cea facuta la nivel individual, intre angajat si responsabilul insarcinat cu aceasta activitate. „Din punctul meu de vedere nu vad utilitatea, relevanta sau avantajul unor evaluari comune. Evaluarile ar trebui sa fie efectuate la nivel individual si eventual, ulterior, sa fie centralizate in masura in care se urmaresc anumite obiective comune", sustine Diana Andreescu, trainer si senior consultant Global Management HR.

O data respectat acest lucru, permisiunea de a interactiona direct cu evaluatorul, poate oferi sansa ca rezultatele, obiectivele sa fie discutate si dezbatute de ambele parti. „Angajatul are dreptul la replica in cazul in care considera ca aprecierea realizata de catre manager nu corespunde realitatii. Dincolo insa de instrumentele utilizate pentru acest lucru, conteaza foarte mult in acest sistem bunul simt, responsabilitatea si sinceritatea fiecaruia dintre cei doi actori implicati - managerul si angajatul", exemplifica Ana Ber.

Pregatirea, avantaj pentru angajat

Inainte de procesul de evaluare propriu-zis, este indicat ca angajatul sa se pregateasca, pentru a nu fi surprins de eventuale subiecte abordate sau solicitari. Ana Ber recomanda fiecarui angajat sa-si recapituleze obiectivele, rezultatele atinse, alte realizari si sa-si autoaprecieze performanta. Pe langa asta, angajatul ar putea sa-si identifice in fisa sa de post ariile-cheie de rezultate care il vor face sa contribuie cel mai eficient la realizarea obiectivelor companiei pentru urmatorul an. Nu in ultimul rand, persoana evaluata ar trebui sa-si stabileasca intre cinci si zece obiective propuse pentru ariile-cheie de rezultate identificate. „Aceste obiective vor fi analizate impreuna cu managerul si se vor stabili apoi obiectivele finale, in functie de care angajatul va fi apreciat", adauga Ber.

La ce sunt folosite informatiile de la evaluari?

Controlul si ajustarea procesului - se verifica zonele care au generat erori si se fac corectiile necesare.

Identificarea modalitatilor de actiune -se identifica modalitatile de actiune, pe departamente si pe intreaga companie. Aceste modalitati se pot referi la dezvoltarea unor programe de pregatire, modificarea unor procese din cadrul companiei etc.

Corelarea cu alte date - atunci cand performantele individuale sunt bune, iar cele ale departamentului nu sunt la un nivel ridicat, se verifica modul in care procesul de apreciere al performantelor a fost realizat si cauzele pentru care performantele departamentului nu sunt la un nivel ridicat.

Comparatii intre departamente - comparatiile au ca scop identificarea metodelor care au dus la obtinerea de performante deosebite in cadrul unui departament si generalizarea acestora la nivelul companiei.

Evidentierea - persoanele care au primit performante deosebite vor beneficia de recompensele stabilite la nivelul companiei.

Sursa: Romania libera

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluariperformanta

Data aparitiei: 06 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Evaluarea performantei, grija de sfarsit de an Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]