Cum poate fi salariatul obligat sa plateasca cheltuielile de pregatire profesionala?

codul munciiformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 195 alin. (1) din Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) (respectiv cu scoatere partiala din activitate) si alin. (3) (cu scoatere totala din activitate) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala. Totodata, conform alin. (3) al aceluiasi articol de lege, nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca, iar potrivit alin. (4), obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare.

Asadar, salariatul poate fi obligat la plata cheltuielilor de ocazionate de pregatirea sa profesionala daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- salariatul a beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile
- pe durata cursului sau stagiului de formare profesionala salariatul a fost scos partial sau total din activitate
- salariatul isi da demisia in perioada in care s-a obligat prin actul aditional incheiat la contractul individual de munca sa presteze munca in favoarea angajatorului sau, in aceasta perioada, este concediat disciplinar.

Potrivit art. 195 alin. (2) din Codul muncii, durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca, iar conform art. 193 alin. 2, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Insa, trebuie avute in vedere si dispozitiile art. 38 alin. (2) din Codul muncii, in conformitate cu care salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Acest text legal trebuie coroborat cu prevederile art. 195 din Codul muncii care impune conditia ca un curs de formare profesionala sa aiba o durata de cel putin 60 zile pentru ca salariatul sa poata fi obligat la suportarea cheltuielilor efectuate de angajator cu respectivul curs.

In consecinta, atunci cand se perfecteaza actele aditionale la care fac referire art. 193 alin. (2) si 195 alin. (2) din Codul muncii nu se poate stabili ca salariatul este obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionala daca cursul are o durata mai mica de 60 de zile sau salariatul nu a fost scos total sau partial din activitate.Orice act aditional prin care se stabileste astfel reprezinta o tranzactie facuta cu nerespectarea cerintelor prevazute de art. 38 alin. (2) din Codul muncii, lovita de nulitate.

Daca conditiile mai sus enuntate sunt indeplinite, dar salariatul nu este de acord sa restituie cheltuielile de formare profesionala, angajatorul le poate recupera numai pe cale judecatoreasca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiformare profesionala

Data aparitiei: 03 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum poate fi salariatul obligat sa plateasca cheltuielile de pregatire profesionala? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]