Functionarii publici ar putea fi concediati si cand sunt in concediu de crestere a copilului

concediericoncediu pentru cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului functionarilor publici, citat de Mediafax.

Ministerul Administratiei si Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Potrivit proiectului de act normativ, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul functionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit caruia "in perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza".

Totodata, proiectul prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local.

Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este incadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului, precum si atunci cand este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei, unor organisme sau institutii internationale, potrivit proiectului de act normativ.

Totodata, raporturile de serviciu se suspenda in perioada in care functionarul public desfasoara activitate sindicala pentru care este prevazuta suspendarea in conditiile legii.

Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa sau cu acordul acestora.

Proiectul de act normativ face insa referire si la "situatii temeinic justificate", determinate de reducerea unor atributii ale institutiilor sau autoritatilor publice, in care functionarul public va putea fi eliberat din functie.

Totodata, in cazul in care o institutie sau autoritate publica nu poate functiona normal din cauza absentei temporare a unor functionari publici, conducatorul institutiei sau autoritatii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea functiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalitati prevazute in lege.

Proiectul mai prevede si ca la incetarea raportului de serviciu, functionarul public nu isi mai pastreaza drepturile dobandite in cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.

Functia de inspector guvernamental va fi scoasa din categoria inaltilor functionari publici, iar cei care ocupa aceste functii vor fi transferati intr-un corp de rezerva, din care ar putea fi trecuti si in functii de executie.

Potrivit proiectului de act normativ, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul functionarilor publici va fi abrogat articolul 12 litera f, care prevede ca in categoria inaltilor functionari publici intra si inspectorii guvernamentali.

Angajatii care ocupa functii de inspector guvernamental vor fi transferati intr-un corp de rezerva gestionat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, format din persoanele care au fost eliberate din functia publica din motive neimputabile lor.

Proiectul de lege prevede ca functionarii publici din corpul de rezerva care au ocupat anterior functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici sau de conducere pot fi redistribuiti pe functii publice de conducere de acelasi nivel sau de nivel inferior vacante ori pe functii publice de executie vacante.

Redistribuirea pe functii publice de executie vacante sau temporar vacante a functionarilor publici din corpul de rezerva va fi facuta de Agentia Nationala a Functionarilor

Publici. In cazul in care exista mai multi functionari publici care indeplinesc conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice respective, ANFP va organiza, in colaborare cu autoritatea sau institutia publica in cadrul careia se afla functia publica, o testare profesionala pentru selectarea functionarului public care urmeaza sa fie redistribuit, se arata in proiectul de lege.

Prin modificarile aduse Statutului functionarilor publici au fost instituite unele masuri care sa protejeze interesele autoritatii sau institutiei publice, dar si ale functionarului public, care trebuie sa raspunda penal pentru infractiunile comise in timpul serviciului sau in legatura cu atributiile functiei publice pe care o ocupa.

In expunerea de motive a proiectului se arata ca functionarul public trimis in judecata trebuie suspendat din functie de catre superiorul sau, iar in cazul inceperii urmaririi penale, acesta poate fi mutat in cadrul altui compartiment sau altei structuri, fara personalitate juridica, a autoritatii ori institutiei publice, numai daca se constata ca functionarul in cauza poate influenta cercetarea. In cazul in care instanta dispune achitarea sau incetarea procesului, functionarul isi va relua activitatea in functia publica detinuta anterior si ii vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare.

Metodologia de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici va fi aprobata in 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, prin hotarare a Guvernului. Totodata, standardele ocupationale in sistemul functiei publice vor trebui aprobate la un an de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

CLICK AICI SI CITESTE PROIECTUL DE LEGE

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediericoncediu pentru cresterea copilului

Data aparitiei: 03 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Functionarii publici ar putea fi concediati si cand sunt in concediu de crestere a copilului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]