Topul meseriilor ce se vor cauta in 2011

meseriimuncitorispecialisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Companiile din industria bunurilor de larg consum, sectorul auto si metalurgie continua angajarile anul viitor. Muncitorii calificati si specialistii, mai ales cei de nisa, au sanse foarte mari

Romanii cu meserii calificate vor fi la mare cautare in 2011, mai ales cei din industria bunurilor de larg consum, sectorul auto, inclusiv producatorii de componente, precum si industria grea - metalurgia si productia de masini si echipamente -, spun specialistii in resurse umane.

"Cererea de personal vine in special din productie, atat de la companiile care au comenzi externe, cat si de la cele care activeaza numai pe piata interna. Se cauta muncitori calificati, dar si specialisti, ingineri cu pregatire in domenii foarte specializate", a declarat pentru gandul Oana Datki, country manager Consulteam Romania, reprezentantul pe piata locala al Mercer. Acestea sunt de altfel meseriile viitorului la nivel european, unde exista in prezent o ingrijorare crescuta legata de acoperirea necesarului de personal, ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Nu sunt singurele sectoare in care se anunta vesti bune in privinta angajarilor. In orasele mari, companiile cauta in continuare specialisti in vanzari, mai ales oameni cu experienta in domenii de nisa, precum IT si solutii tehnice. Si sectorul IT&C ramane deschis angajarilor in 2011, alaturi de companiile care isi deschid call-centere la nivel local. "Exista in economie un trend in formarea unor echipe competitive pentru revigorarea businessului", adauga Datki. In ciuda faptului ca firmele care au reusit sa se descurce in ultimii doi ani se pregatesc de angajari, ele nu sunt dispuse sa mareasca salariile tuturor angajatilor, ci numai ale acelora care au rezultate bune. In medie, patronii pregatesc cresteri salariale de 6% in 2011, potrivit specialistului, cu precizarea ca plusul poate fi si de 8%, acordat strict pe criterii de performanta.

Investitii, fara training de personal

Reprezentantii mediului de afaceri avertizeaza ca patronii din sectoarele unde este nevoie de personal calificat vor avea probleme in gasirea de oameni pregatiti, iar industria auto este direct vizata. In jur de 5.400 de joburi erau disponibile in acest sector la finele lunii septembrie, mai exact posturi de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente, arata datele statistice oficiale. "Realitatea este ca nu avem scoli de formare de ucenici si specialisti in industria auto. S-au facut investitii in acest sector - de exemplu, avem clusterul din zona Craiova-Slatina -, dar fara a crea si o zona de training", a declarat pentru gandul Florin Pogonaru, presedintele AOAR. El spune ca nici macar recenta modificare a legii privind ucenicia la locul de munca, prin care angajatorii primesc o subventie de 300 de lei de la stat daca angajeaza si pregatesc tineri, nu ajuta foarte mult. "E vorba si de «propaganda» pe care Guvernul trebuie sa o faca cu antreprenorii. Statul trebuie sa-i convinga sa primeasca ucenici, iar angajatorii trebuie sa aiba si conditii, pentru ca nu poti sa-i lasi nesupravegheati", explica Pogonaru.

Sursa: Gandul

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
meseriimuncitorispecialisti

Data aparitiei: 02 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Topul meseriilor ce se vor cauta in 2011 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]