Lege pensionare femei: se vor pensiona la 63 de ani dar pot munci pana la 65

legea pensieivarsta de pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea pensiei ramane particulara pentru femei. Membrii Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor au votat, marti, reducerea varstei standard de pensionare la femei de la 65 de ani la 63.

In acelasi timp, la implinirea varstei de pensionare, femeile pot ramane in activitate la cerere, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 65 de ani, este un alt amendament aprobat de deputati la Legea sistemului unitar de pensii.

Votul de marti raspunde cererii de reexaminare a Legii pensiilor publice inaintate de presedintele Romaniei. Motivatiile presedintelui au tinut cont de realitatile socio-profesionale si de activitatea zilnica a femeilor. Argumentele presedintelui nu au ramas necontestate de catre opozitie, care a mers pana acolo incat au propus sa i se ceara sefului statului "o scrisoare cu explicatii" pentru a afla la ce s-a gandit de fapt presedintele atunci cand a facut respectiva cerere de reexaminare.

Absenta masiva a deputatilor opozitiei a usurat sarcina arcului guvernamental la exprimarea votului. Sedinta Comisiei nu a fost lipsita de controverse procedurale si de acuzatii din partea opozitiei. Unul dintre reprosurile aduse de opozitie a fost ca prin scaderea varstei de pensionare se realizeaza de fapt o reducere a punctajului la pensie si, implicit, diminuarea banilor primiti.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a aratat ca actuala lege favoriza femeile, iar prin aprobarea amendamentelor din Comisie se anuleaza aceasta discriminare pozitiva. Doina Parcalabu a mai aratat ca Franta risca o procedura de infregement pe o prevedere similara cu cea existenta in Legea pensiilor aflata in prezent in vigoare in Romania.

"Este o mare nedreptate pentru femei, pentru ca se modifica doar varsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare ramane de 35 de ani, ca si la barbati. Astfel, femeile vor avea o pensie mai mica decat a barbatilor, fiind depunctate", a explicat deputatul PSD, Ioan Cindrea.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensieivarsta de pensionare

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lege pensionare femei: se vor pensiona la 63 de ani dar pot munci pana la 65 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]