Transfer colectiv al salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

          Societatea X cumpara un activ de la societatea Y. Odata cu aceasta cumparare preia şi 190 de angajati. Ce solutie legala exista pentru acest transfer masiv de personal, avand in vedere ca in codul al muncii nu mai exista transferul?

Raspuns:

           Analizand mecanismul contractual ce rezulta din dispozitiile art. 169 din Codul muncii, se poate ajunge la concluzia ca, de fapt, art. 169 reglementeaza transferul colectiv.

           Astfel, in favoarea salariatilor, ca forma de protectie speciala, functioneaza posibilitatea de trecere automata la un nou angajator, in cazul transferului intreprinderii sau a unei parti din aceasta.

            Practic, pentru a fi incidente dispozitiile art. 169 din Codul muncii, se impune ca cedentul sa transmita cesionarului in tot sau in parte patrimoniul sau, in cadrul acestui patrimoniu regasindu-se şi drepturile şi obligatiile care rezulta din contractele de munca (acesta fiind sensul imperativ ce rezulta din dispozitiile art. 169 alin. (2) din Codul muncii.

             Mai mult decat atat, art. 169 alin. (3) din Codul muncii stabileşte in mod clar ca transferul in tot sau in parte al unitatii nu poate constitui motiv de concediere individuala.

              In consecinta, daca se transmite catre un tert un serviciu, cu baza materiala pe care acesta il presupune, practic, se cesioneaza o parte din unitate. Intr-o asemenea situatie, devin incidente dispozitiile art. 169 din Codul muncii, care obliga atat cedentul, cat şi cesionarul, sa realizeze şi trecerea (cesionarea) contractelor de munca corespunzatoare acelui serviciu, in temeiul art. 169 din Codul muncii.

              In consecinta, pe baza acestui mecanism, se poate considera ca salariatii de la unitatea cedenta vor fi transferati colectiv in temeiul art. 169 din Codul muncii, astfel ei urmand a fi preluati de un nou angajator (cesionarul) fata de care se transmit toate drepturile şi obligatiile ce rezulta din contractul lor de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 17 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transfer colectiv al salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]