Romanii muncesc cel mai mult dintre europeni in timpul liber

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza care a lovit Romania in ultimii doi ani si teama de a nu-si pierde locul de munca ii fac pe romani sa-si petreaca din ce in ce mai multe ore la serviciu. Astfel, potrivit unui raport al Eurofound, un sfert dintre romani au muncit foarte des in timpul liber in ultimul an, acesta fiind cel mai mare procent din toate tarile europene.

Potrivit rezultatelor unui raport realizat de Eurofound, peste 40% dintre romani spun ca lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, procentul fiind mai mare doar in Grecia (45%) si in Cehia (41%).
La aceeasi intrebare au raspuns afirmativ doar 13% dintre finlandezi, 16% dintre francezi si 17% dintre belgieni si norvegieni. Totodata, doar unul din cinci suedezi sau germani a admis ca ar fi nevoit sa munceasca mai mult de 40 de ore pe saptamana.
 
In acelasi timp, romanii sustin, in proportie de 45%, ca se intampla sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu noaptea de mai mult de doua ori pe luna, procent similar cu Spania (45%) sau Germania (47%). In schimb, doar unul in trei francezi, italieni sau portughezi a spus ca i se intampla acelasi lucru.
 
De asemenea, mai mult de o treime dintre angajatii romani spun ca sunt obligati sa munceasca mai mult de zece ore pe zi de mai multe ori intr-o luna. La acest capitol, insa, angajatii romani sunt depasiti cu mult de cei suedezi, unde jumatate depasesc frecvent 10 ore la lucru, finlandezi (47%), danezi (46%) sau cehi (46%).
 
Dar cu toate ca romanii se plang de timpul de lucru care depaseste prevederile legale, doar 35% spun ca ar vrea sa munceasca mai putin. Surprinzator este ca francezii, care au durata de lucru cea mai mica din Europa, respectiv 35 de ore pe saptamana, spun in proportie de aproape 50% ca ar vrea sa munceasca mai putin.
 
Bulgarii sunt cei mai multumiti cu durata timpului de lucru, mai putin de 30% sustinand ca ar vrea sa munceasca mai putin.
 
In ceea ce priveste lucrul in timpul liber, Romania este campioana, aproape un sfert dintre angajati sustinand ca se intampla sa lucreze in timpul liber de mai mult de doua ori pe saptamana, dublu fata de vecinii bulgari.
 
Foarte aproape de Romania se situeaza Grecia, unde 24% dintre angajati sustin ca sunt nevoiti sa munceasca in timpul liber.
 
In Belgia si Marea Britanie, unul din cinci angajati spune ca lucreaza in timpul liber, cei mai fericiti salariati regasindu-se in Spania, Portugalia, Italia si Austria, unde doar 10-12% angajati muncesc in zilele libere.
 
Cand vine vorba despre posibilitatea de a-si lua o ora sau doua libere de la munca pentru a-si rezolva probleme personale, mai mult de jumatate dintre romani spun ca este foarte dificil. Nici bulgarii nu stau mai bine le acest capitol, aproape doua treimi dintre acestia sustinand ca nu-si pot lua liber de la munca pentru a-si rezolva probleme personale.
 
Nici in tari precum Franta, Germania sau Cehia nu este simplu pentru angajati sa se invoiasca de la serviciu, doar 15-20% dintre ei sustinand ca pot lipsi motivat.

Sursa: Incont.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romanii muncesc cel mai mult dintre europeni in timpul liber Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]