Ministerul Muncii: "Pregatim reforma contractului colectiv de munca si legea conflictului colectiv de munca"

contract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ioan Botis (ministrul Muncii): declaratii de presa sustinute la finalul sedintei de Guvern de luni, 22 noiembrie

Buna ziua. Am propus astazi Coalitiei doua documente: primul document se refera la reforma pietei muncii, al doilea se refera la reforma sociala. Sunt documente asumate, de politici publice, si in cazul acestor documente, Ministerul Muncii va propune cateva reforme pe care noi le consideram extrem de importante in zona pietei muncii. As incepe cu cel mai important lucru, Codul Muncii.

Incepand din aceasta saptamana, asa cum am promis, vom avea discutii legate de oportunitatea modificarii Codului Muncii si de modificarea altor legi care au legatura directa sau au impact pe piata muncii. Vorbesc aici de legea patronatelor, de legea sindicatelor, de legea conflictului colectiv de munca, de legea contractului colectiv de munca si, de asemenea, de legea CES-ului.

Avem la ora actuala in dezbatere in Parlament Legea zilierilor, Legea formarii profesionale si a uceniciei. De asemenea, trebuie sa salut faptul ca prin Parlament a trecut ca lege organica si au trecut si modificarile la Legea 76, legea privind ocuparea fortei de munca. Avem un set important de legi si in urmatoarea perioada, o sa propun pentru dezbatere aceste legi.

  A doua reforma pe care o propun este legata de zona sociala. Si pentru ca intr-un fel se schimba radical proiectia in aceasta zona, trebuie sa venim cu 2-3 variante pe care sa le propunem spre dezbatere si in functie de finalizarea acestor dezbateri vom avea un document final. In aceasta reforma sunt incluse legile privind serviciile sociale, legile privind prestatiile sociale, statutul asistentului social, statutul inspectorului social, legea privind acreditarea serviciilor sociale si legea privind calitatea serviciilor sociale.

Sunt documente care schimba in mod radical zona sociala in Romania si propune ca pe termen mediu si lung sa cream un sistem sustenabil astfel incat sa ne indreptam toate tipurile de ajutoare si de prestatii catre cei care au intr-adevar nevoie. Vom lucra cu indicatori noi, propunem o abordare stiintifica legata de indicatorul social de insertie si indicatorul social de referinta, astfel incat in fiecare an, prin aprobarea Parlamentului, sa avem cifrele corecte si exacte pentru ceea ce inseamna asistenta sociala in Romania . Va multumesc.

  Reporter: Ati vorbit de mai multe variante pe care le puneti in dezbatere public. Care sunt in acest moment variantele privind indemnizatia pentru mame?

Ioan Botis: Deocamdata sunt variante pe care noi le propunem, scop nostru este intoarcerea pe piata muncii a mamelor, si in aceasta ideea, noi am venit cu o propunere de a aloca o indemnizatie de intoarcere la locul de munca de 400 de lei. Ramane sa discutam pe ce perioada de timp sau pe cate luni vor beneficia mamele care se intorc la munca de aceasta indemnizatie. La ora actuala avem o indemnizatie de 100 de lei, dar propunerea mea este aceea de a creste aceasta valoare a indemnizatiei de la 100 la 400 de lei. Sunt in discutie variante si putem porni aceste variante de la 18 luni, de la 16 luni, de la 12 luni. Ar putea exista toate aceste propuneri si cred ca fiecare din aceste propuneri au in spate o fundamentare si va fi luata in calcul aceasta fundamentare, in primul rand de Coalitie si in al doilea rand, de partenerii sociali cu care vom discuta aceste variante.

  Reporter: Se ia in calcul reducerea perioadei in care se primeste aceasta indemnizatie? De la doi ani la un an?

  Ioan Botis: Propunerea noastra este aceea de a nu reduce cuantumul, dar intr-adevar sunt propuneri legate de reducerea acestei perioade. Cuantumul o sa ramana intre 600 si 4.000 de lei, nu 3.400 de lei asa cum este astazi. Si dorim sa propunem o reducere a perioadei, dar in cele trei variante - 12 luni, 16 luni, 18 luni, in functie de gradul de acceptabilitate al societatii si bineinteles, de votul Parlamentului. Pana la urma este o lege care va fi prezentata in Parlament.

  Reporter: Cand o sa o prezentati in Parlament? Cand credeti ca va fi gata?

Ioan Botis: As dori ca saptamana viitoare sa prezint acest Cod Coalitiei, dupa aceea sa avem discutii cu partenerii sociali si probabil, undeva in luna decembrie sa il putem prezenta Parlamentului.

  Reporter: Domnule ministru, acest proiect de lege, cand va intra in vigoare se va aplica si indemnizatiilor in plata in momentul respectiv?

Ioan Botis: Nu, pentru ca odata stabilit dreptul de plata sunt putine sanse sa diminueze acel drept de plata si cred ca nu vom merge, pot sa garantez ca nu vom propune ...

  Reporter: Aveti un pact financiar pe cele trei variante pe care le propuneti, calculat la nivelul Ministerului Muncii?

Ioan Botis: Saptamana aceasta vom lucra la cele trei variante si luni vom prezenta draftul. Vom prezenta draftul cu cele trei variante si cu impactul financiar.

  Reporter: Ne puteti spune ce inseamna acest indicator social de insertie si cel de referinta? Si la ce vor fi utilizate?

Ioan Botis: Indicatorul social de referinta il gasiti in Legea 76. Practic, el este stabilit prin Hotararea Guvernului in fiecare an si practic prin Legea 76 toate tipurile de subventie au legatura directa cu indicatorul social de referinta. Stiti ca exista in Legea 76 subventii pentru cei care au peste 45 de ani, pentru absolventi, pentru persoane aflate in dificultate. Am legat indicatorul social de insertie de acest indicator social de referinta astfel incat sa pornim de la un prag al saraciei relative in Romania . Daca doriti, este o explicatie extrem de tehnica. Nu as intra acum in ea, dar as dori sa va confirm ca acest indicator de insertie este legat de pragul saraciei relative din Romania , asa cum este in acord cu documentele Comisiei Europene si ale Bancii Mondiale.

  Reporter: Numarul de ajutoare sociale - undeva pe la 200, din cate am inteles in momentul de fata.

  Ioan Botis: Da. 202.

  Reporter: La cat va fi redus prin contopire, eliminare?

  Ioan Botis: L-am facut in patru categorii mari si o sa va prezentam aceste categorii importante. Ideea mea este de a duce absolut toate tipurile de ajutoare, inclusiv serviciile sociale, spre cei care au intr-adevar nevoie. Este prima ideea. Si a doua este legata de insertia pe piata muncii. Vin din aceasta zona, am lucrat ca director al unei agentii de ocupare si cred ca este lucrul cel mai important sa gasim solutii pentru insertia pe piata muncii. In aceea zona de masuri active as regasi toata aceasta reforma care o propun pentru piata muncii.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de munca

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii: "Pregatim reforma contractului colectiv de munca si legea conflictului colectiv de munca" Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]