Indemnizatia pentru cresterea copilului se va acorda doar un an

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei care vor deveni parinti anul viitor risca sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului pe o perioada de maximum un an, fata de doi, cat este in prezent, se arata in proiectul de Cod Social care va intra in prima lectura in guvern zilele acestea.

Ei vor avea insa dreptul la concediu de crestere a copilului in continuare, inca un an, pana cand implineste copilul doi ani, insa fara plata. In plus, noua strategie sociala face distinctie intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care au fie au avut perioada asimilate cu venituri sau fara venituri.

Astfel, parintii care au avut venituri pentru care au platit impozit vor primi o indemnizatie de 85% din media veniturilor obtinute in ultimul an dinaintea nasterii copilului, minimum 750 de lei si maximum 4.000.

Indemnizatie de 400 de lei pentru parintii fara venituri

Cei care au avut in ultimul an indemnizatie de somaj, concedii medicale, pensie de invaliditate, au fost in somaj tehnic, in alt concediu de crestere a copilului sau au obtinut venituri din activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene ar putea beneficia de o indemnizatie minima egala cu 600 de lei.

Iar, in cazul in care parintele fara venituri, care, de exemplu, intra in concediu de crestere a copilului frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar/universitar, se afla in concediu fara plata pentru a participare la cursuri de formare si perfectionare profesionala sau a terminat serviciul militar, indemnizatia acordat de stat ar urma sa fie de 400 de lei.

In oricare dintre cazuri, cuantumul indemnizatiei „se majoreaza cu suma minima primita pentru primul nascut si se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere (750, 600, sau 400lei)”, se mai arata in proiect.

Stimulent maxim de 400 de lei la intoarcerea la munca

Iar in ceea ce priveste copilul cu handicap, parintii pot sta cu el acasa, in concediu de crestere, pana la maximum doi ani si pe langa indemnizatie pot primi un sprijin financiar intre 200 si 400 de lei. Insa, indemnizatia pentru un copil cu handicap grav sau accentuat, pe care parintii il pot ingriji si dupa varsta de doi ani, pana la sapte ani, este de 450 de lei, la care se adauga un sprijin financiar care variaza intre 100 si 300, in functie de venituri.

Proiectul prevede modificari legate si de stimulentele acordate de stat parintilor care doresc sa se intoarca la munca mai repede de un an. Astfel, acesta ar urma sa se acorde pe o perioada de 12 luni, sau in cazul copilului cu handicap, pe o perioada de 24 de luni de la incetarea concediului de maternitate sau, dupa caz, de la data nasterii copilului.

Cei care se intorc la munca in primele sase luni ar primi un stimulent lunar de 100 de lei, in timp ce parintii care isi reiau activitatea profesionala ar beneficia de un stimulent din partea statului de 400 de lei pentru cele sase, respectiv 18 luni ramase, mai prevede proiectul, care este discutat in aceasta perioada cu partenerii sociali.

Ideea Codului Asistentei Sociale a fost lansata, la inceputul anului, de ministrul muncii de atunci, Mihai Seitan, fiind preluata din raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din septembrie 2009.

Initial, oficialii Ministerului Muncii au anuntat ca acest Cod va fi prezentat guvernului in luna octombrie, insa actualul ministru, Ioan Botis, a spus ca proiectul va putea fi pus in dezbatere abia luna aceasta.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia pentru cresterea copilului se va acorda doar un an Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]