Reducerea programului de lucru in cazul ingrijirii copilului cu dizabilitati grave. Cum se procedeaza?

reducere program de lucruprogram de lucru 2018ingrijire copil dizabilitatioug 111/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul pentru cresterea copilului nu trebuie sa se confunde cu concediul de maternitate, avand in vedere urmatoarele aspecte:
  • se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
  •     este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
  •     se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
  •     poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

...poti citi continuarea despre concediu CCC aici >>>


Dar cum se va proceda atunci cand un copil mai mare prezinta dizabilitati grave? Este posibila reducerea programului de munca?

"O salariata solicita reducerea programului de lucru cu 1 ora deoarece are un copil (in varsta de 6 ani) cu grad de dizabilitate grava. Se incadreaza in prevederile OUG 111/2010, art. 32? Daca da, care este procedura de urmat: in afara de cererea din partea salariatei ce alte documente trebuie sa mai aduca? Pe ce perioada poate beneficia de reducerea a timpului de lucru? Ii pot fi afectate drepturile salariale? La cat timp de la depunerea cererii salariatei este angajatorul obligat sa dispuna reducerea normei? Ce documente trebuie sa intocmeasca angajatorul in acest sens?"


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Este demn de mentionat ca potrivit art. 32 alin. (1) lit. a) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari si completari de Legea 132/2011, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate pot beneficia de program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui.


Persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) poate fi: una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.


Art. 32 alin. (1) lit. a) din OUG 111/2010 instituie numai dreptul la un program de lucru redus la 4 ore, nu si dreptul la plata integrala a salariului pentru o norma intreaga de munca. Totodata, Codul muncii, republicat (la care face trimitere prevederea legala mentionata anterior) nu acorda un astfel de drept la plata integrala a salariului in cazul reducerii programului de lucru la 4 ore/zi.


IMPORTANT!

Salariul reprezinta, potrivit legii, contraprestatia muncii prestate de salariat, asa incat atata timp cat salariatul presteaza pentru angajator munca conform unei jumatati de norma, apreciem ca nici acesta din urma nu are obligatia acordarii salariului corespunzator unei norme intregi; cauza contraprestatiei din partea angajatorului pentru orele nelucrate de salariat in acest caz lipseste.

Angajatorul nu poate fi obligat la plata integrala a salariului pentru o norma intreaga.

Astfel, la solicitarea salariatului de reducere a timpului de munca se va incheia un act aditional la contract prin care se va modifica durata muncii cu o ora si salariul.

 
Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere program de lucruprogram de lucru 2018ingrijire copil dizabilitatioug 111/2010

Data aparitiei: 20 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea programului de lucru in cazul ingrijirii copilului cu dizabilitati grave. Cum se procedeaza? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]