Pauza de masa OBLIGATORIE, salariu minim pe ora si prime neimpozitabile de pana la 500 de lei!

pauza de masa obligatoriesalariu minim pe oraprime neimpozitabile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, Patronatul National Roman (PNR) a propus Guvernului trecerea la salariul minim pe ora, de care ar trebuie sa beneficieze toti salariatii romani, precum si pauza de masa obligatorie, care ar trebui sa dureze o ora.

De asemenea, acestia au mai propus si incurajarea primelor, in sensul ca angajatorii ar trebui sa poata plati salariatilor prime de pana la 500 de lei neimpozitabile.

Asadar, reprezentanti PNR, precum si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, inspectorul general Dantes Bratu de la Inspectia Muncii au participat recent la Conferinta Nationala a Patronatului National Roman cu tema „Romania Economica si sociala in 2030 – Rolul patronatelor, masuri si solutii”, informeaza Adevarul.


Ce solutii propune PNR Guvernului, pentru ca piata muncii sa fie incurajata?

- existenta unui salariu minim pe ora, atat in sistemul bugetar cat si in cel privat
- pauza de masa obligatorie de o ora
- prime de pana la 500 de lei neimpozitabile



"...ca urmare a discutiilor si analizelor, din cadrul conferintei nationale, Patronatul National Roman propune Guvernului Romaniei urmatoarele solutii: trecerea la salariul minim pe ora impreuna cu normarea muncii, atat la salariatii din sectorul bugetar cat si la salariatii din sectorul privat; pauza de masa obligatorie cu durata de 1 ora pentru toti salariatii din Romania; acordarea pentru o perioada de 2 ani a posibilitatii ca angajatorii sa poata sa plateasca salariatilor o prima de pana la 500 lei fara a fi impozitata. De asemenea, propune patronatelor din Romania si sindicatelor reprezentative la nivel national si partidelor parlamentare un proiect de tara ca in 2030 - Romania sa devina a 5-a putere economica si sociala a Europei", conform informatiilor oferite de PNR.


Ce trebuie sa stie angajatorii despre timpul de munca si pauza de masa


Pauza de masa nu este inclusa in programul de lucru cu exceptia situatiei in care in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca s-a prevazut ca aceasta este inclusa in programul de lucru.

Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, NU se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca. Aceste aspecte sunt reglementate de art. 134 alin.(3) din Codul muncii, vezi mai multe despre pauze aici >>>






NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pauza de masa obligatoriesalariu minim pe oraprime neimpozitabile

Data aparitiei: 03 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pauza de masa OBLIGATORIE, salariu minim pe ora si prime neimpozitabile de pana la 500 de lei! Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]