Legea Pensiilor si pensia de urmas 2019 - sotul supravietuitor poate primi 25% din pensia celui decedat

legea pensiilor 2018pensie de urmaspensie sot supravietuitor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Noua Lege a Pensiilor 2019 prevede ca sotul supravietuitor care nu opteaza la pensie de urmas, poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia sotului decedat, daca durata casatoriei a fost mai mare de 10 ani.
 
"Pensia de urmas se mentine si, in plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie", se arata in proiectul noii Legi a pensiilor, postat joi seara in dezbatere publica de Ministerul Muncii.
 
Atentie, insa: potrivit proiectului de act normativ, durata casatoriei trebuie sa fie de minimum 10 ani, iar sotul supravietuitor sa nu se fi recasatorit.
 
Alte conditii pentru cel care primeste acest ajutor este sa fie beneficiar de pensie de limita de varsta, sa aiba stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare, iar suma totala sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut.
 
Se va mentine si optiunea actuala de a lua 50% din pensia sotului decedat, cu renuntarea la propria pensie.
 
Conform proiectului de act normativ, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
 
Pe de alta parte, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an, sau in cazul in care decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
 
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
 
a) pensionarii pentru limita de varsta; 
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
 
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
 

Atentie! Noua lege a pensiilor adoptata de Parlament se afla acum in dezbatere la CCR, iar Curtea va decide in data de 27 februarie 2019. Momentan, aceste prevederi nu sunt in vigoare, vom reveni cu amanunte.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilor 2018pensie de urmaspensie sot supravietuitor

Data aparitiei: 19 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea Pensiilor si pensia de urmas 2019 - sotul supravietuitor poate primi 25% din pensia celui decedat Nota: 3.96 din 5 - 102 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]