Stagiul de cotizare in cazul concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav

stagiu de cotizare concediu medical 2018concediu medical ingrijire copilingrijire copil bolnav
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca, potrivit art. 27 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, beneficiaza de indemnizatia pentru îngrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul îndeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7.


Astfel in cazul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav este necesar stagiul de cotizare de 6 luni. In situatia in care concediul medical este pentru luna iulie 2018 salariata trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare pentru perioada iulie 2017 – iunie 2018.


"Angajata din 02.06.2018 si in iulie vine cu concediu medical, ingrijire copil bolnav. Daca nu a mai lucrat in alta parte cum procedez cu acest medical?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor:

Daca salariata in aceasta perioada nu a mai lucrat trebuie sa o intrebati daca in perioada iulie 2017 – iunie 2018 s-a aflat in una dintre aceste situatii:

a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.


Daca salariata, in perioada iulie 2017 – iunie 2018 s-a aflat in una din aceste situatii cel putin 122 de zile, aceasta are dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav. Daca nu s-a aflat cel putin 122 de zile in aceasta situatie, salariata nu are dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav.


Conform art. 2 alin. (4) din Norma din 2017 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele si institutia prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005...vezi mai multe detalii pe PortalCodulMuncii.ro.


IMPORTANT!

Daca salariata nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, angajatorul depune la casa de sanatate exemplarul 2 al certificatului medical. In perioada respectiva, salariata este pontata absent motivat si nu in concediu medical.


Sursa: PortalCodulMuncii






NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiu de cotizare concediu medical 2018concediu medical ingrijire copilingrijire copil bolnav

Data aparitiei: 26 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stagiul de cotizare in cazul concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]