Angajatii platiti cu o suma fixa pe ora. Daca depasesc durata normala a timpului de lucru, va fi considerata munca suplimentara?

plata la oramunca suplimentara 2018art 112 codul munciicontract de prestari servicii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Art. 119 din Codul muncii precizeaza faptul ca angajatorul este obligat sa tina la locul de munca evidenta orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial al Romaniei nr. 644 din 7 august 2017, a introdus o serie de noi obligatii pentru angajator. Ca urmare a acestei prevederi, angajatorii au inceput sa realizeze o atare monitorizare >>>

Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii: "Situatia este urmatoarea: Intr-un proiect in care sunt angajati formatori le sunt alocate un numar de ore care depasesc numarul de ore legale din luna, intrebarea este: - putem modifica prin act aditional contractul de munca in care sa specificam ca angajatul este platit cu suma fixa pe ora, si aceste ore suplimentare sa nu mai fie platite ca ore suplimentare ci ca ore normale? As aprecia daca ati reusi sa imi raspundeti cat mai repede."



Raspunsul specialistilor:


Angajatorii trebuie sa fie familiarizati cu faptul ca, potrivit art. 120 alin. (1) din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.

La art. 112 se prevede pentru salariatii angajati cu norma intreaga o durata normala a timpului de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.


IMPORTANT

Date fiind informatiile mentionate mai sus, munca prestata peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.
Nu se poate stabili in contractul individual de munca un salariu pe ora. In contractul individual de munca se stabileste un salariu de baza fix pe luna si posibil sa se stabileasca adaosuri la salariu de baza.

Indiferent de modalitatea de reglementare a salariului, munca efectuata de salariat peste 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.

Posibilitatea de a reglementa plata pe ora exista doar in situatia in care activitatea este independenta iar formatorii sunt persoane fizice autorizate si incheie un contract de prestari servicii.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata la oramunca suplimentara 2018art 112 codul munciicontract de prestari servicii

Data aparitiei: 11 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii platiti cu o suma fixa pe ora. Daca depasesc durata normala a timpului de lucru, va fi considerata munca suplimentara? Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]