Reglementarea statutului inspectorului de munca. Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale a lansat un nou proiect

statut inspector de muncafisa de post inspector resurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale (FNSMPS) a anuntat, in data de 15 mai a.c, ca peste 970.000 de agenti economici vor putea beneficia de un proiect care are ca scop reglementarea statutului inspectorului de munca in Romania.


FNSMPS mai anunta ca proiectul, intitulat "Cresterea Capacitatii Federatiei Nationale a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale si a membrilor acesteia in formularea de politici publice alternative in domeniul protectiei muncii urmareste imbunatatirea relatiilor de munca dintre angajator si angajat, combaterea muncii la negru, precum si o disciplina mai riguroasa in domeniul relatiilor de munca, informeaza Agerpres.


"Obiectivul proiectului este formularea unei politici publice alternative care sa reglementeze statutul inspectorului de munca printr-un set de masuri ce cuprinde: standardizarea competentelor necesare pentru ocuparea functiei, Codul de etica si deontologie a inspectorului de munca, prevederi clare referitoare la protectia juridica a inspectorului de munca", se arata in comunicatul citat.

Angajatii Inspectiei Muncii vor fi cei care vor beneficia cel mai mult, avand in vedere ca vor avea la dispozitie un set de reguli care le va reglementa activitatea prestata.

Desigur ca putem vorbi si despre beneficiarii indirecti, acestia sunt chiar firmele controlate de catre inspectorii de munca, mai bine de 970.000 de operatori economici din Romania, precum si angajatii acestora.

Ramane de vazut ce va urma, dupa implementarea acestui proiect.


Fisa de post inspector resurse umane


I. Identificarea postului

1. Numele si prenumele titularului: ..............................

2. Denumirea postului: Inspector Resurse Umane
[Daca in organigrama dvs. denumirea postului difera de cea din COR, va trebui sa mentionati in fisa si denumirea din COR.]

3. Pozitia in COR / Cod: 333304
[In cazul in care denumirea postului din firma dvs. nu se regaseste in COR, va trebui sa treceti codul din COR pentru denumirea cea mai apropiata din punct de vedere al sarcinilor si responsabilitatilor.]

4.Departamentul / locatia: Departamentul Resurse Umane
[Repartizarea se va face conform marimii, specificului si organigramei firmei.]


...vezi continuarea fisei de post >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
statut inspector de muncafisa de post inspector resurse umane

Data aparitiei: 16 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reglementarea statutului inspectorului de munca. Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale a lansat un nou proiect Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Reglementarea statutului inspectorului de munca. Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale a lansat un nou proiectCum poti sa devii inspector resurse umane, fisa postului si ce trebuie sa stii despre acest domeniu

Mai multe articole despre fisa de post inspector resurse umane
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]