REVISAL 2019. Se inregistreaza sporul de weekend?

spor weekendrevisal spor weekendrevisal 2019spor weekend revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, art. 137 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, in situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (CIM). Acesta se numeste spor de weekend si se inregistreaza in REVISAL.

Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii beneficiaza de repaus saptamanal de regula sambata si duminica.

Legiuitorul a stabilit numai obligatia de a acorda un spor pentru situatia in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica lasand partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului si a conditiilor acordarii acestuia prin contractul colectiv de munca sau prin CIM.

Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Avand in vedere obiectul de activitate (cultivare cereale) suntem nevoiti sa muncim uneori in cursul anului si in zilele de sambata/duminica. Cum ar trebui sa procedez: intocmire Act aditional si modificare in Revisal cu sporul de 10% - la salariul de incadrare. - ziua de sambata lucrata se va recupera ca zi libera platita alaturi de o alta zi libera - care ar trebui sa fie modul de calcul - indiferent de sambetele lucrate va primii 10% din salariul brut + salariul brut de incadrare? sau salariul brut +(salariul brut: nr zile lucratoare din luna +10% din salariul brut: nr zile lucratoare) x nr zilelor de sambata/duminica lucrate pentru ca exista diferente? Revisalul trebuie dupus anticipat sau intr-un anumit termen de la incheierea actelor aditionale?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica necesita acordarea unui spor la salariu pentru munca in weekend.

Legiuitorul nu a impus nicio conditie in acordarea sporului pentru repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica ci doar a prevazut ca trebuie negociat. Cuantumul, modalitatea de calcul si orice alta conditie ce tine de sporul de repaus saptamanal trebuie sa fie negociate cu salariatul si mentionate in contractul colectiv/individual de munca.

IMPORTANT!

Acordarea sporului se inregistreaza atat in contractul de munca cat si in REVISAL.

Daca repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, salariatilor li se acorda un spor la salariu al carui cuantum sau limite nu sunt stabilite de lege ci se negociaza prin contractul individual sau colectiv de munca.

Sporul pentru repausul saptamanal poate fi calculat astfel:

Spor pentru repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica = Salariul de baza brut orar * zile de repaus acordate in alte zile decat sambata si duminica* numarul de ore de lucru/zi *procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica
Unde:
Procent spor repaus saptamanal acordat in alte zile decat cele de sambata si duminica este procentul negociat prin contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca.

In REVISAL se trec: salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca, conform Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Orice modificare se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.

In acest context, este demn de mentionat ca sporul pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal se acorda in cuantum sau procent astfel cum partile au negociat si se inregistreaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor weekendrevisal spor weekendrevisal 2019spor weekend revisal

Data aparitiei: 21 Martie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

REVISAL 2019. Se inregistreaza sporul de weekend? Nota: 3.27 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]