Contributia la Pilonul II de pensii a scazut! Care sunt consecintele

reducere contributie pilonul 2pilonul 2 de pensiicontributii pilonul 2 pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca acea contributie catre Pilonul II de pensii s-a diminuat de la 5% la 3,75% in 2018 nu mai este un secret pentru nimeni, asa ca romanii vor beneficia de mai putini bani in contul personal.

Conform Asociatiei care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private (APAPR), ceea ce se petrece in Romania este foarte grav, in contextul in care angajatii risca sa aiba sume cu 12,9% mai mici in contul personal, dupa 10 de ani de Pilon II. Motivul? Nerespectarea legii, potrivit reprezentantilor APARP.

"Din cauza nerespectarii legii, romanii au acum, dupa 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici in contul personal decat ar fi avut daca legea ar fi fost respectata, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro ", mentioneaza APAPR, conform Hotnews.ro.

Reprezentantii APARP au subliniat ca Legea 411/2004 prevedea un calendar de crestere a contributiei virate catre Pilonul II de 6% in 2016. S-a ajuns la o contributie de 5,1% in 2016 si 2017, care s-a diminuat la 3,75% in 2018.


Ministrul Finantelor pledeaza pentru transparenta in ceea ce priveste Pilonul I de pensii

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a mai precizat ca ar fi firesc sa fie oferite mai multe informatii despre Pilonul I de pensii, asa cum se intampla in cazul Pilonului II:

"(...) Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, si cel privat. Lasa-l pe om sa opteze. Daca eu, ca stat, ii ofer o optiune, in sensul ca Pilonul I va deveni mai atractiv si omul decide (...) de ce sa nu o faca? Nu inteleg care e temerea celor care sunt in zona Pilonului II. Ei vor putea sa opteze intre I sau II. (...) Am spus foarte clar ca trebuie sa existe transparenta si pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adica omul sa stie cu cat a contribuit, cat i s-a acumulat si pe ce se bazeaza", a declarat ministrul Teodorovici, la Antena 3.


Premierul Viorica Dancila a venit cu completari in acest sens, precizand la inceputul sedintei de Guvern din data de 12 aprilie, ca romanii nu au de ce sa isi faca griji, in contextul in care nicio persoana nu va avea pensia de la stat diminuata daca va contribui la Pilonul II de pensii.

Premierul sustine ca specialisti din Guvern urmeaza sa propuna un nou cadru legal, in ceea ce priveste pensiile, asa ca vor purta discutii cu administratorii de pensii private.

Va reamintim ca Pilonul II de pensii are rezultate favorabile, iar fondurile de pensii private din Romania au inregistrat o performanta demna de apreciat de catre Europa.

Comisia Europeana a criticat dur reducerea contributiei catre Pilonul II, sustinand ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere contributie pilonul 2pilonul 2 de pensiicontributii pilonul 2 pensii

Data aparitiei: 17 Aprilie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributia la Pilonul II de pensii a scazut! Care sunt consecintele Nota: 2.64 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]