Legea 88 din 2018 - text integral + precizari ITM

legea 88 2018legea 88 2018 integralmunca la negru 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Precizarile ITM: nu uitati ca legea 88 din 2018 se aplica incepand cu 13 aprilie. 
 
In data de 10.04.2018, s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 315, Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 — Codul muncii.
 
Noul act normativ, care a intrat in vigoare in data de 13 aprilie 2018, aduce precizari in ceea ce priveste definirea si sanctionarea muncii nedeclarate, incheierea contractului individual de munca, definirea locului de munca precum si modalitatea de pastrare a copiei contractului individual de munca, evidenta orelor de munca, acordarea zilelor libere cultelor religioase.
 
Astfel, locul de munca este definit ca si locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia. Referitor la copia contractului individual de munca, aceasta se pastreaza la locul de munca astfel definit, pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.
 
In ceea ce priveste obligatia angajatorului de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, potrivit art. 119, noua lege aduce clarificari pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, in sensul ca,  angajatorul tine aceasta evidenta in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
 
In cazul salariatilor apartinand altor culte religioase legale decat cele crestine, angajatorii sunt obligati sa acorde zilele libere speciale ale acestora in orice alte zile in afara de sarbatorile legale sau zilele de concediu de odihna.
 
Se modifica si regimul sanctionar al muncii nedeclarate, in sensul limitarii cuantumului amenzii pentru munca nedeclarata la  200.000 lei.
 
Totodata, legiuitorul incadreaza ca si infractiune, fapta angajatorului sanctionat pentru munca nedeclarata de a relua activitatea fara a-si respecta obligatiile legale referitoare la: achitarea amenzii contraventionale si remedierea deficientelor care au condus la sistarea activitatii prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pentru perioada in care a prestat activitate nedeclarata. In acest sens, potrivit art. 260, alin. (6) din Codul muncii angajatorii care nu vor respecta prevederile mentionate anterior sunt pasibili de pedeapsa cu  inchisoare de la 6 luni la 2 ani.
 
Legea 88 din 2018 - continut integral
 
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53 din 4 august 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 644 din 7 august 2017, cu urmatoarele modificari si completari:
 
1. La articolul I punctul 1, literele a) si b) ale articolului 151 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
 "a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
 
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;".
 
2. La articolul I punctul 2, alineatele (1) si (2) ale articolului 16 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 16. -
 
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
 
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii."
 
3. La articolul I, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21 , cu urmatorul cuprins:
 
"2 1 . Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 161 , cu urmatorul cuprins:
 
 
Äž Art. 16-1 .
 
- (1) In sensul art. 16 alin. (4), locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia.
 
(2) Copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca definit conform alin. (1) pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.ÄŸ"
 
4. La articolul I punctul 4, articolul 119 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
 
Art. 119. -
 
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
(2) Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia."
 
5. La articolul I, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41 , cu urmatorul cuprins:
 
" 4 1 . La articolul 139, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 
 
Äž (3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.ÄŸ"
 
 
6. La articolul I punctul 5, litera e) a alineatului (1) al articolului 260 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;".
 
7. La articolul I punctul 6, literele e1 )-e 3 ) ale alineatului (1) al articolului 260 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"e 1 ) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
 
e 2 ) primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
 
e 3 ) primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;".
 
 
8. La articolul I punctul 8, alineatul (11 ) al articolului 260 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "
 
 (11 ) Prin derogare de la prevederile art. 28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, contravenientul poate achita, in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din amenda aplicata potrivit alin. (1) lit. e)-e3), inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal."
 
9. La articolul I, punctul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"9. La articolul 260, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu urmatorul cuprins:
 
Äž (4) In cazul constatarii savarsirii uneia dintre faptele prevazute la alin. (1) lit. e)-e 2 ), inspectorul de munca dispune masura sistarii activitatii locului de munca organizat, supus controlului, in conditiile stabilite in procedura de sistare elaborata de Inspectia Muncii si aprobata prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa consultarea prealabila a confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national.
 
(5) Angajatorul poate relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale, in conditiile legii, si numai dupa ce a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pentru perioada in care a prestat activitate nedeclarata.
 
(6) Reluarea activitatii cu incalcarea dispozitiilor alin. (5) constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.ÄŸ"
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 88 2018legea 88 2018 integralmunca la negru 2019

Data aparitiei: 12 Aprilie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea 88 din 2018 - text integral + precizari ITM Nota: 3.74 din 5 - 25 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Legea 88 din 2018 - text integral + precizari ITM

Mai multe articole despre legea 88 2018
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]