Tichete de masa nedistribuite salariatilor. Cum va proceda angajatorul?

tichete de masa nedistribuitetichete de masa neridicatetichete de masa refuzatetichete de masa facilitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tichetele de masa sunt una dintre cele mai apreciate facilitati oferite de angajatori, conform unui sondaj de opinie realizat in cursul anului trecut.

Incepem prin a mentiona ca potrivit art. 5 din Legea 142/1998, in cazul tichetelor de masa pe suport de hartie, acestea se distribuie lunar, de catre angajator, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare.

Angajatorul este cel care trebuie sa efectueze distribuirea, pentru fiecare salariat, a unui numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Dar ce se petrece cu acele tichete de masa nedistribuite sau neridicate? Sunt tichete de masa refuzate, practic?

"Va rog sa ne spuneti ce trebuie sa facem cu tichetele de masa impozitate si neridicate de catre angajat? Trebuiesc inregistrate in contabilitate? Este obligat angajatorul sa le trimita la adresa angajatului?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Prevederile art. 9 din Legea 142/1998 si art. 16 din HG 23/2015 impun salariatului restituiea la sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data incetarii contractului individual de munca, a tichetelor de masa pe suport hartie acordate pentru luna in curs, dar necuvenite si neutilizate potrivit prevederilor legale sau contravaloarea acestora, respectiv valoarea corespunzatoare tichetelor de masa alimentate si necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.

Totodata, este reglementata si situatia in care in cazul in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite.


Responsabilul cu distribuirea tichetelor de masa, in cadrul companiei. Care sunt atributiile sale


In cadrul oricarei companii sau institutii publice, este desemnata o persoana care trebuie sa se ocupe de gestionarea si distribuirea tichetelor de masa.

Pentru a avea aceste atributii, angajatul cu pricina trebuie sa fie atent la cateva aspecte, pentru a sti daca doreste sa supervizeze si sa initieze acest proces...citeste mai multe despre tichetele de masa aici >>>


In acest caz angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite, astfel ca numar de tichete de masa sa nu poata depasi numarul de zile lucratoare, salariatului cuvenindu-i-se lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului.


IMPORTANT!

Asadar, motivul neridicarii tichetelor de masa de catre salariat nu a fost precizat, tocmai de aceea consideram ca va trebui sa fie consemnata initierea procedurii de remitere a tichetelor de masa si eventual refuzul salariatului de primire a lor. Angajatorul trebuie sa aiba in vedere faptul ca potrivit Normelor de aplicare a Legii 142/21998 aprobate prin HG 23/2015 este reglementata returnarea de catre angajator catre unitatea emitenta a tichetelor de masa pe suport hartie neutilizate de salariati.


Totodata, neputand interveni in mecanismul de atribuire a tichetelor de masa, Codul fiscal are rolul doar de a stabili tratamentul fiscal aplicat acestor beneficii acordate salariatilor in conditiile legale.

In contextul nedistribuirii tichetelor de masa nu se poate considera ca salariatului i-au fost acordate tichete de masa astfel ca acestea nu pot fi considerate avantaje si impozitate...mai multe pe PortalCodulMuncii >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa nedistribuitetichete de masa neridicatetichete de masa refuzatetichete de masa facilitate

Data aparitiei: 21 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete de masa nedistribuite salariatilor. Cum va proceda angajatorul? Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]