Pensiile vor fi inghetate pe tot parcursul anului 2011. CAS nu va scadea sub nivelul actual

pensiiCAS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


EXCLUSIV: Pensiile vor fi inghetate pe tot parcursul anului 2011. CAS nu va scadea sub nivelul actual

Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual.

Proiectiile sunt prezentate in proiectul bugetului de stat pentru 2011, obtinut de MEDIAFAX.

Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta in 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.

In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea inghetata la valoarea de 350 lei.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,7 mii pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 749 lei, la care se adauga 80.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, 66.000 pensionari platiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 pensionari platiti prin Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.

Documentul releva ca aceasta constructie bugetara pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul ca in sistem vor fi incluse toate persoanele care activeaza in prezent in domenii pentru care exista legi/prevederi speciale de pensionare.

Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului, si la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

In ceea ce priveste cotele de contributii sociale, acestea vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman de asemenea la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea trebuie in continuare sa comunice direct casei de asigurari veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.

Si contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala. Pentru persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorata ramane 1%.

Contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale va ramane 0,25%, iar cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc, conform Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi mentinute intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

Sursa Mediafax.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiiCAS

Data aparitiei: 18 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensiile vor fi inghetate pe tot parcursul anului 2011. CAS nu va scadea sub nivelul actual Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]