Programul de noapte: Care este intervalul orar asociat, potrivit Codului Muncii?

programul de noapte 2018orar program de noaptedurata timpului de lucrucumulul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca, potrivit art. 125 din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00 si 6,00 este considerata munca de noapte, acesta fiind totodata si programul de noapte.

Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza muncade noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o mediede 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.



Programul de noapte: Durata normala a timpului de munca

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, iar angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.


Mai multe informatii despre programul de noapte in 2018 aici >>>

ATENTIE!

Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.


Cumulul de functii. Durata timpului de lucru

Ce trebuie sa faca o persoana care are incheiate mai multe contracte de munca, cu mai multi angajatori, si care ajunge in situatia in care orele de munca adunate ajung sa depaseasca 24de ore pe zi?

Potrivit art.35 alin.(1) din Codul muncii,orice salariat are dreptul de acumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.

In Totul despre Pontaj si Programul de munca vei descoperi toate detaliile pe care vrei sa le stii.

Prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul cumulului de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore nu isimai gaseste aplicabilitate.

Ce trebuie sa mai stii despre cumulul de functii

Cumulul de functii poate avea loc nu numai la angajatori diferiti, ci chiar la acelasi angajator prin incheierea cu acesta a inca unui alt contract sau a mai multor contracte individuale de munca intrucat nu exista nicio interdictie legala privind cumulul de functii la acelasi angajator.

Regula celor 48 de ore pe saptamana are in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In ipoteza cumulului de functii nu mai functioneaza interdictia referitoare la cele 48 de ore pe saptamana indiferent ca, contractele individuale de munca sunt incheiate cu un singur angajator sau cu mai multi angajatori...continuarea despre programul de lucru o gasesti aici >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
programul de noapte 2018orar program de noaptedurata timpului de lucrucumulul de functii

Data aparitiei: 01 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Programul de noapte: Care este intervalul orar asociat, potrivit Codului Muncii? Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]