Veniturile din contractul de comision. Care sunt OBLIGATIILE platitorului si reglementarile din Codul Fiscal

contract de comision 2018contract de comision pfa 2018pfa 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a preciza ca un contract de comision poate fi incheiat doar cu o persoana fizica autorizata, in contextul in care este vorba despre o activitate independenta, asa cum este reglementata de Codul Fiscal.

Conform Noului Cod Civil, contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numite comision.

Dar cine poate beneficia de un astfel de contract?

"Am un angajat care vrea sa colaboram pe contract de comision, si ma interesaza ce obligatii avem noi ca si angajator, ce contributii se platesc? Si cine plateste aceste contributii?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Daca activitatea este independenta se poate incheia contract de comision insa numai cu o persoana fizica autorizata. O activitate este considerata independenta daca cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal sunt indeplinite.

Criteriile de la art. 7 pct. 3 sunt:
  • 3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  • 3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  • 3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  • 3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

Asadar, in primul rand se va face verificarea - activitatea trebuie sa fie independenta - daca cel putin 4 dintre criteriile de mai sus sunt indeplinite.

Daca activitatea este independenta, persoana fizica trebuie sa se autorizeze. In aceste caz, se incheie cu persoana fizica autorizata un contract de comision.

In cazul unui contract de comision, platitorul veniturilor nu are nicio obligatie in ceea ce priveste taxele datorate. Astfel, platitorul venitului nu datoreaza si nu are obligatia de retinere a vreunei taxe. Contractul de comision nu se poate incheia daca persoana fizica nu se autorizeaza.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de comision 2018contract de comision pfa 2018pfa 2018

Data aparitiei: 12 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Veniturile din contractul de comision. Care sunt OBLIGATIILE platitorului si reglementarile din Codul Fiscal Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]