REVISAL 2018 si inregistrarea absentelor nemotivate. Cum putem sti ca absentele sunt intr-adevar nemotivate?

revisal 2018revisal absente nemotivate 2018clauze contractuale 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noua Hotarare a Guvernului nr. 905/2017 privind registrul de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017, prevede termenele in care trebuie inregistrata modificarea anumitor elemente contractuale.

Cum am vazut, daca se modifica anumite clauze contractuale, inregistrarea trebuie realizata anterior intrarii in vigoare a modificarii, respectiv in termen de 20 de zile de la data acesteia, daca este vorba despre clauze salariale. Dar daca se modifica anumite atribute de identificare a partilor contractului de munca, termenul este de 3 zile de la data aparitiei modificarilor.

Fireste, inregistrarea noilor atribute de identificare nu ridica probleme atunci cand sunt avute in vedere modificari care il privesc pe angajator, cum ar fi  denumirea sau sediul, in cazul persoanei juridice ori numele sau domiciliul in cazul angajatorului-persoana fizica. Dar daca modificarile il privesc pe salariat, respectarea acestui termen poate fi uneori dificila.


Spre exemplu, daca salariata isi modifica numele ca urmare a casatoriei, doar in masura in care acesta va prezenta angajatorului in timp util certificatul casatoriei se va putea respecta termenul de 3 zile in care trebuie realizata inregistrarea in ReviSal.
Probleme intalnim si la inregistrarea anumitor cauze de suspendare. Astfel, atat suspendarea cat si incetarea suspendarii se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii / datei incetarii suspendarii.

Aceasta noua prevedere legala nu este insa usor de aplicat. Spre exemplu, daca un salariat solicita concediu de crestere a copilului, chiar cu ziua respectiva, angajatorul nu va putea face altceva decat sa il acorde, chiar daca nu a putut realiza inregistrarea cu o zi inainte.

Prin exceptie, in cazul absentelor nemotivate transmiterea in registru a suspendarii se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii. Dar cum putem sti ca absentele sunt intr-adevar nemotivate? Numai cercetarea disciplinara a abaterii va putea duce la concluzia ca absentele nu sunt motivate; salariatul are oricum dreptul de a prezenta certificatul medical sau motivarea de orice fel a absentelor intr-un termen mai indelungat. Dupa ce a realizat inregistrarea suspendarii, pentru absente nemotivate, angajatorul constata astfel ca de fapt absentele aveau o motivare, pe care la data inregistrarii nu o cunostea.

Observam asadar ca unele dintre inregistrarile pe care Hotararea Guvernului nr. 905/2017 le pretinde sunt greu de realizat in termenele fixate, deoarece depind de anumite informatii furnizate de  catre salariat. Cum, potrivit legii, salariatul nu are obligatia de a furniza la timp aceste informatii, nu ii ramane angajatorului decat solutia de a stabili prin Regulamentul intern anumite abateri, termene si sanctiuni disciplinare pentru nerespectarea acestora.  Salariatii ar fi astfel obligati sa comunice – de exemplu - in primele 24 de ore orice modificare a atributelor de identificare sau a motivului absentarii, sub o sanctiune disciplinara modica (spre exemplu, avertismentul scris). Aceasta prevedere ar urma sa constientizeze salariatii cu privire la necesitatea furnizarii rapide a acestor informatii, pentru ca este posibil ca intarzierea sa nu se datoreze relei credinte, ci necunoasterii noilor termene.

Dar solutia nu ajuta in toate cazurile; ramane in continuare faptul ca angajatorul poate fi sanctionat contraventional pentru intarzieri in efectuarea unor inregistrari, desi este complet lipsit de culpa.  


Noul Registru de evidenta a salariatilor (REVISAL). Ce trebuie sa stie orice angajator in 2018


In cuprinsul acestuia se vor inregistra, ca si pana acum, elementele contractului individual de munca, precum si modificarea acestor elemente. Care este insa termenul inregistrarii modificarilor? (...vezi aici Ghidul REVISAL in 2018 >>)

Regula: Modificarea oricarei clauze contractuale se inregistreaza in preziua in care intervine. Aceasta regula a fost introdusa inca din vara, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017...citeste mai multe despre REVISAL aici >>>



de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisal 2018revisal absente nemotivate 2018clauze contractuale 2018

Data aparitiei: 12 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

REVISAL 2018 si inregistrarea absentelor nemotivate. Cum putem sti ca absentele sunt intr-adevar nemotivate? Nota: 3.58 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]