Locuinta de serviciu pentru salariati. Obligatii angajator

locuinta de serviciuavantaj in naturainchiriere locuinta salariati
Locuinta de serviciu pentru salariati. Obligatii angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice angajator trebuie sa fie constient ca locuintele de serviciu fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 29 alin. (1) din Norma metodologica pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996.


Iata un caz intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Dorim sa inchiriem sau sa achizitionam un apartament pt. un angajat deoarece va lucra in alta localitate. Vreau sa imi spuneti daca indiferent de alegere (inchiriere sau achizitionare) este vorba de avantaj in natura? Totodata, ce presupune acest lucru din punctul de vedere al taxelor angajatului? In ceea ce priveste achizitionarea, se pune problema deductibilitatii amortizarii si tva-ului aferent? Ce documente interne sunt necesare? Va rog sa imi spuneti tot ce considerati ca ar trebui sa stie compania in legatura cu o astfel de actiune (atat inchiriere, cat si achizitie de imobil)."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este demn de mentionat ca potrivit art. 76 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, nu reprezinta venit impozabil, contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii ori caminului militar de garnizoana si de unitate, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensatia lunara pentru chirie pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportata de persoana fizica, conform legilor speciale.

ATENTIE!

Cand e considerata o locuinta una de serviciu?


Pentru ca o locuinta sa fie considerata locuinta de serviciu, este obligatoriu ca punerea acesteia la dispozitia salariatului sa fie justificata prin specificul activitatii, iar locuinta sa faca parte din patrimoniul angajatorului. In aceasta situatie contravaloarea folosintei nu reprezinta avantaj in natura.

Daca locuinta este inchiriata, chiria suportata de angajator pentru locuinta pusa la dispozitia salariatului reprezinta avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal.

Conform Codului fiscal, avantajele in bani si in natura sunt venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice care le primesc.

Chiria suportata de angajator reprezinta avantaj conform Codului fiscal, art. 76 alin. (1) si (3) lit. b):
 
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
 
Astfel, cazare (chiria) si eventual, daca sunt suportate,  utilitatile (servicii) reprezinta avantaje in natura.


Contravaloarea acestor facilitati intra in baza de calcul al contributiilor sociale. Cheltuiala angajatorului cu avantajele mentionate este deductibila la calculul profitului impozabil. Achizitionarea apartamentul se realizeaza in baza hotararii adunarii generale a societatii.


Sursa: PortalCodulMuncii





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuinta de serviciuavantaj in naturainchiriere locuinta salariati

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Locuinta de serviciu pentru salariati. Obligatii angajator Nota: 3.67 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]