Scaderea salariilor ca urmare a transferului taxelor sociale. Ce trebuie sa stie romanii

scadere salarii 2018cas si cass angajatidiminuare salarii contributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca salariile vor scadea ca urmare a trecerii contributiilor sociale in seama salariatilor este un subiect de actualitate in momentul de fata.

Iar acest aspect se va produce in curand, conform Cartel Alfa si a presedintelui Confederatiei Nationale Sindicale, Bogdan Hossu:

"Noi am avertizat (asupra scaderii salariilor, n.r.) de cand a inceput transferul taxelor sociale, de la angajator la angajat, si asta datorita faptului ca nu a fost o constructie care sa fie clarificata de la inceput si care sa analizeze toate posibilitatile. De fapt, a fost o oferta pentru legea salarizarii bugetare initiale si se pare ca guvernantii de la vremea respectiva au constatat ca isi depasesc capacitatea bugetara acordata si au venit cu inovatia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta initiala si, practic, ramanand pe brut cu oferta initiala, dar pe net, pentru salariatii din institutiile bugetare, fiind o diminuare", a declarat, vineri, Bogdan Hossu, conform AGERPRES.


Hossu a avertizat si asupra faptului ca salariile vor fi mai mici in 2018, asa ca romanii vor avea venituri mai reduse:

"Combinatia intre Legea salarizarii cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector si impreuna cu transferul de taxe creeaza de fapt o situatie delicata pentru ca multi din sectorul bugetar, astazi, in 2018, sunt in situatia de a lua mai putin pe net decat in anul precedent si nu este vorba de "varfuri", cum spune doamna ministru (...)", conform presedintelui Hossu.


Presedintele a reamintit ca, pentru contractele cu timp partial, angajatorul va plati contributiile la nivelul salariului minim:

"Nu in ultimul rand, ceea ce afecteaza acest mecanism este si pastrarea in Codul Fiscal a prevederilor vechii ordonante 4/2017, care obliga angajatorul, pentru contractele cu timp partial, sa plateasca la nivelul salariului minim. (...) Este de fapt o discriminare, pe care noi am semnalat-o Ministerului Muncii de anul trecut, pe care guvernantii incearca sa o corecteze, cum trebuie corectata si legea salarizarii".


Toate categoriile profesionale vor fi afectate de trecerea CAS si CASS in seama salariatilor:

"Marea majoritate a intreprinderilor n-a facut majorare de salariu brut si a ramas cu acelasi salariu brut ca si in anul precedent si incearca sa gaseasca sisteme de compensare, legate de acest lucru. (...)", conform presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.



Lia Olguta Vasilescu: bugetarii vor avea o crestere de 4% a salariului net


Recent, ministrul muncii a facut noi declaratii referitoare la salariile bugetarilor, mentionand ca acestia vor beneficia de o cresrere neta de 4%, iar in 2019 cei cu salarii mici vor cunoaste majorari semnificative.

Vasilescu a tinut sa precizeze ca salariile demnitarilor (presedinte, ministri etc) s-au redus de asemenea, de la 1 ianuarie, cu procente cuprinse intre 10% si 40%:

"Piramida salariala are la baza 60% dintre bugetari, cu salarii pana in 4.000 lei. Salariile cele mai mici porneau de la minimul pe economie pana la 4.000 lei, dar erau si bugetari cu salarii sub salariul minim pe economie, cum erau soldele soldatilor, care erau undeva la 900 lei si pentru ei trebuia ca statul sa dea o suma compensatorie ca sa ajunga la salariul minim pe economie. (...)", a aratat ministrul Muncii.

Asa se face ca salariile mici vor creste in etape pana in 2022, iar cele intre 4.000 si 7.000 lei, nu vor avea parte de majorari, decat foarte mici.

Sursa: Agerpres



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scadere salarii 2018cas si cass angajatidiminuare salarii contributii sociale

Data aparitiei: 05 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Scaderea salariilor ca urmare a transferului taxelor sociale. Ce trebuie sa stie romanii Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]