Alegerea reprezentantului salariatilor. Ce trebuie sa stii despre negocierea CCM

reprezentant salariaticontract colectiv de muncalegea 622011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator si salariat trebuie sa stie ca reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.


Acest aspect este reglementat de art. 221 alin. (2) din Codul muncii, iar angajatorii trebuie sa tina cont de legislatia in vigoare.

Reamintim ca, potrivit art. 222 alin. (1) din Codul muncii, pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor cei care au capacitate deplina de exercitiu.

Asadar, angajatorul nu poate impune ce studii trebuie sa aiba reprezentantul salariatilor atata timp cat legea nu stabileste...citeste mai multe despre studiile reprezentatului aici >>>


Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "In perioada sept-noiembrie 2017 s-a ales reprezentantul salariatilor in cadrul companiei noastre. Mentionez ca s-a comis o greseala deoarece acesta nu a fost ales de catre jumatate din numarul total de salariati, ci doar de catre mai mult de jumatate din numarul de salariati care nu sunt membri de sindicat (avem un total de 712 angajati din care 315 sunt membri de sindicat, si 212 angajati au votat reprezentantul salariatilor). Noi am scazut din numarul total de angajati numarul membrilor de sindicat si am crezut ca este in regula sa voteze doar restul angajatilor. Am inteles ca nu este ok si ca nu am respectat prevederile art. 221 din Codul muncii. Problema este ca am inceput deja negocierile Contractului Colectiv de Munca, la care participa angajatorul, sindicatul (care au reprezentativitate de la filiala deoarece nu au suficienti membri nici ei) si reprezentantul salariatilor care nu este ales cu voturi sificiente. Ce putem face? S-ar putea suspenda negocierile ca sa reincepem alegerile pentru reprezentantul salariatilor? Putem negocia cu acest reprezentant considerand ca reprezinta doar acel grup 212 persoane?"



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Art. 135 din Legea 62/2011 a dialogului social prevede ca, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, negocierea contractului colectiv de munca sa se faca dupa cum urmeaza:

a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;

b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

In cazul de mai sus, trebuie sa se inteleaga ca nu exista posibilitatea ca reprezentantii salariatilor sa reprezinte doar o parte a salariatilor. In acest caz, trebuie sa opriti negocierea, sa alegeti reprezentantii salariatilor in conformitate cu prevederile legale, apoi sa reincepeti negocierea cu reprezentantii federatiei si reprezentantii salariatilor. Altfel, riscati ca inspectoratul teritorial de munca sa nu inregistreze contractul colectiv de munca.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reprezentant salariaticontract colectiv de muncalegea 622011

Data aparitiei: 06 Aprilie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Alegerea reprezentantului salariatilor. Ce trebuie sa stii despre negocierea CCM Nota: 3.94 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]