Noul Registru de evidenta a salariatilor (REVISAL). Ce trebuie sa stie orice angajator in 2020

HG 905/2017revisal 2020versiune noua revisal 2020 varianta 607
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017, cuprinde noua reglementare a Registrului de evidenta a salariatilor. Hotararea Guvernului nr. 500/2011 a fost asadar abrogata, iar multe dintre regulile completarii registrului s-au modificat.

VERSIUNEA 6.0.7 A APLICATIEI REVISAL 2020

 
Incepand cu data de 01 iunie 2019, Inspectia Muncii pune la dispozitia angajatorilor o versiune actualizata a aplicatiei Revisal pentru transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic.
 
Incepand cu data de 01 iunie 2019, transmiterea registrului poate fi efectuata numai pentru fisiere de tip .rvs generate sau validate din versiunile 6.0.5/6.0.6/6.0.7 ale aplicatiei Revisal.
 
Important! Versiunea 6.0.7 a aplicatiei Revisal poate fi instalata numai daca exista deja pe statia de lucru versiunea 6.0.6 sau nu ati avut nicio alta versiune de Revisal instalata anterior.
 
Pentru instalarea Revisal 6.0.7 nu este necesara dezinstalarea versiunii anterioare a aplicatiei Revisal, 6.0.6.
 
Utilizatorii care au instalata versiunea 5.0.8 a aplicatiei, in mod obligatoriu, iÅŸi vor instala mai intai versiunea 6.0.5 a aplicatiei si ulterior, vor efectua trecerea la versiunea 6.0.6, dupa care vor instala versiunea 6.0.7.
 


Astfel, in primul rand nu mai exista doua registre, unul privat si unul public, ci un singur registru in care se vor inregistra atat contractele individuale de munca din domeniul public cat si contractele individuale de munca din domeniul privat.

In cuprinsul acestuia se vor inregistra, ca si pana acum, elementele contractului individual de munca, precum si modificarea acestor elemente. Care este insa termenul inregistrarii modificarilor?
(...vezi aici Ghidul REVISAL in 2020 >>)

Regula: Modificarea oricarei clauze contractuale se inregistreaza in preziua in care intervine. Aceasta regula a fost introdusa inca din vara, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017. Aceasta a modificat art. 17 alin. (5) din Codul muncii, inlaturand termenul de 20 de zile in care se puteau face aceste modificari.

Exceptia: In cazul in care modificarea priveste o clauza salariala: se revine la termenul de 20 de zile de la data producerii modificarii. In situatia speciala in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti, termenul de 20 de zile curge de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

...click aici pentru Ghidul Revisal din 2020 >>


Elementele salariale care nu sunt prevazute in  contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca nu se vor inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor. Cele care se inregistreaza, vor fi insa introduse in aplicatia electronica exact asa cum sunt trecute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. Spre exemplu:

- daca in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca este exprimat un spor salarial in procente, in aplicatia electronica acesta va trebui trecut tot in procente,

- daca este exprimat ca  valoare, se va trece si in aplicatia electronica tot ca valoare. (...citeste aici >>)


Probleme cu privire la inregistrarea cu intarziere a anumitor elemente contractuale


Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor publicata in Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017 a adus cu sine o serie de modificari si in ceea ce priveste regimul sanctionatoriu al contraventiilor privitoare la inregistrarea in ReviSal. In general, amenzile s-au marit.


Observam insa o anumita problema cu privire la inregistrarea cu intarziere a anumitor elemente contractuale. Astfel:
Pe de o parte, netransmiterea datelor care se completeaza in registru cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu angajatorul in baza unui contract individual de munca – constituie munca nedeclarata si se sanctioneaza foarte aspru, cu amenda de 20.000 lei.


Extinderea conceptului de munca nedeclarata intervenise de altfel inca din vara, cand, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017 fusese introdus in Codul muncii art. 151. Observam tangential ca daca contractul de munca nu exista deloc, el fiind incheiat verbal, amenda este aceeasi ca si daca un astfel de contract s-a incheiat in scris, doar nu a fost inregistrat in ReviSal. Aceasta solutie a legiuitorului este diferita de reglementarile pe care le intalnim in alte sisteme europene de drept, unde simpla neinregistrare a unui contract incheiat in scris  nu este asimilata “muncii nedeclarate”.


Intr-adevar, mijloacele punitive si interventia apasata in sfera raporturilor de munca s-au dovedit arareori eficiente. Iar tabloul actualelor reglementari romanesti in materie pare a devoala mai mult o intentie sanctionatorie, de aplicare de amenzi si colectare de contributii, decat propriu-zis de protectie a lucratorilor vulnerabili, supusi constrangerii de a lucra fara forme scrise;

Pe de alta parte, netransmiterea datelor in registrul general de evidenta a salariatilor cu elementele contractului individual de munca, pentru care exista dovada executarii acestuia, respectiv prestarea muncii si plata salariului cu cel putin o zi lucratoare inainte de inceperea activitatii se sanctioneaza mai bland, cu amenda de la 5.000 la 8.000 de lei.

...click aici pentru Ghidul Revisal din 2020 >>

Dar care este diferenta intre cele doua contraventii? In esenta, prima dintre ele presupune ca inspectorul de munca a venit in control si a constatat ca nu a fost transmis in registru contractul de munca al unei persoane angajate in firma.


Dimpotriva, in cazul celei de a doua se realizeaza o transmitere cu intarziere a datelor din contract, dar la data controlului datele fusesera deja transmise. Deci aceasta din urma contraventie se aplica daca elementele contractului fusesera inregistrate la data la care inspectorul de munca vine in control, doar ca dupa ce deja activitatea salariatului incepuse.


Avem rezerve fata de tratamentul contraventional diferit al acestor fapte ce nu par a se deosebi prin nimic altceva decat momentul in care au fost descoperite…


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 905/2017revisal 2020versiune noua revisal 2020 varianta 607

Data aparitiei: 07 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul Registru de evidenta a salariatilor (REVISAL). Ce trebuie sa stie orice angajator in 2020 Nota: 3.94 din 5 - 55 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]