Pasii legali pentru reintegrarea unui salariat concediat netemeinic

reintegraresalariatconcediat netemeinic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pasii legali pentru reintegrarea unui salariat concediat netemeinic

In cazul in care o concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul (art. 78 alin. (1) din Codul muncii).

Consecinta anularii deciziei de concediere consta in reintegrarea efectiva in munca daca contestatorul a solicitat acest lucru conform art. 78 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia, „la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.”

Legea nu prevede un termen in care salariatul trebuie sa solicite reluarea activitatii ca urmare a masurii dispuse de instanta. Însa, avand in vedere ca potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept”, inseamna ca de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se pune problema reintegrarii in munca.

Astfel, dupa ce salariatul ia cunostinta de hotararea ce ii este favorabila trebuie sa solicite reluarea activitatii iar angajatorul trebuie sa actioneze cu buna credinta aducand la indeplinire acea hotarare.

„Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.”

Legea nu prevede obligativitatea emiterii unei decizii a angajatorului prin care salariatul sa fie repus in postul detinut anterior. Daca se emite o astfel de decizie, ea trebuie sa respecte intocmai hotararea judecatoreasca de reintegrare.

Daca salariatul nu se prezinta la serviciu in vederea reangajarii potrivit hotararii judecatoresti, angajatorul poate sa il concedieze disciplinar pentru absente
nemotivate.

 In acest sens angajatorul numeste o comisie de cercetare disciplinara. Comisia astfel numita va convoca salariatul in vederea cercetarii disciplinare prealabile concedierii. La data stabilita in convocator veti intocmi un proces-verbal de cercetare.

Daca salariatul nu se prezinta la data, ora si locul stabilite in convocare, fara un motiv obiectiv, veti preciza acest aspect in procesul-verbal. In functie de rezultatele obtinute ca urmare a convocarii salariatului veti intocmi decizia de incetare a CIM in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegraresalariatconcediat netemeinic

Data aparitiei: 14 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pasii legali pentru reintegrarea unui salariat concediat netemeinic Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]