Cinci modificari esentiale ale Codului Fiscal si Codului Muncii. Ce se va petrece incepand cu 1 ianuarie 2018

cod fiscal 2018codul muncii modificari 2018trecere contributii sociale angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O serie de modificari ale Codulul fiscal au fost introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017. In acest context, au fost foarte multe discutii in mediul de afaceri in ceea ce priveste inoportunitatea multora dintre aceste modificari legislative.

1. Una dintre cele mai relevante modificari se refera la regulile privind deductibilitatea cheltuielilor cu dobanda, care se modifica semnificativ incepand cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a transpunerii Directivei privind combaterea evaziunii fiscale. Conform formei publicate in Monitorul Oficial a actului legislativ, platitorii de impozit pe profit – cu exceptia entitatilor independente – vor putea deduce costurile excedentare ale indatorarii in limita a 200.000 Euro plus 10% din indicatorul EBITDA ajustat in scopuri fiscale.

In acest moment, Legea pentru aprobarea OUG nr. 79/2017 este in dezbatere in Parlament, unde se preconizeaza ca va suferi o serie de modificari, printre altele propunandu-se majorarea limitelor de deductibilitate la nivelurile maxime prevazute de Directiva privind combaterea evaziunii fiscale – anume 3.000.000 Euro plus 30% din indicatorul EBITDA.

2. Reamintim ca regulile aplicabile pana la data de 31 decembrie 2017 prevad cheltuielile cu dobanzile deductibile limitat, cu unele exceptii, in functie de doua criterii: rata dobanzii aferente imprumutului respectiv (in RON sau in valuta) si gradul de indatorare al contribuabilului.

Statele membre UE trebuie sa transpuna prevederile acestei Directive, Romania optand chiar sa o faca mai devreme decat data limita propusa de aceasta. Directiva ofera o serie de optiuni si o oarecare flexibilitate statelor membre in implementarea masurilor propuse, asa incat este interesant de urmarit in ce masura Romania va reusi sa faca alegerile potrivite pentru a crea un cadru fiscal atractiv pentru companiile locale si potentialii investitori straini.

3. In plus, Ordonanta de Urgenta aduce modificari in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in sensul ca se introduce obligativitatea aplicarii acestui sistem pentru persoanele juridice romane cu o cifra de afaceri anuala de sub 1 milion de Euro. Aceasta masura va avea un efect negativ in sensul descurajarii start-up-urilor, deoarece va face imposibila recuperarea pierderilor fiscale inregistrate in general in faza de investitie. Totusi, in urma dezbaterilor din Parlament, este posibila pastrarea caracterului optional, in anumite conditii, a acestui sistem de impozitare, dupa cum se intampla si pana la 31 decembrie 2017.

4. Mai este si problema spinoasa a transferului contributiilor, unde aspectele fiscale sunt pana la urma destul de clare. Ce nu este clar insa, este modalitatea practica de implementare – multe companii osciland intre simpla crestere a salariului brut si acordarea unor indemnizatii / bonusuri lunare in locul unei asemenea cresteri.

CAS si CASS la angajati. Pot angajatorii sa mentina salariile nete doar pentru unii salariati? Poate fi legala o astfel de masura?


Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:

Majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:

            de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,   
             de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.

...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>

5.  Conform unei Hotarari de Guvern adoptate in sedinta de miercuri, 29 noiembrie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna.
 
"Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%. in aceasta suma nu sunt incluse sporuri si alte adaosuri", citeaza Mediafax un comunicat oficial transmis de Guvern.

Asa ca, angajatorii vor trebui sa modifice CIM si sa transmita catre REVISAL modificarile, inclusiv cele legate de tranaferul CAS si CASS, pana la data de 31 martie 2018, conform unei declaratii a ministrului muncii, Lia Olguta Vasilescu...citeste mai multe despre REVISAL aici >>>



Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscal 2018codul muncii modificari 2018trecere contributii sociale angajat

Data aparitiei: 19 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cinci modificari esentiale ale Codului Fiscal si Codului Muncii. Ce se va petrece incepand cu 1 ianuarie 2018 Nota: 3.38 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]